REGION

Svi Trumpovi šamari Srbiji: Sada je svima jasno da Donald nije Srbin

Očekivalo se mnogo, dobilo se ništa

(A. Z.)

23.2.2017

Javnosti u Srbiji bilo je potrebno samo dva mjeseca da shvati da Donald Trump ipak nije Srbin.

Nakon predsjedničkih izbora u SAD, ogroman dio javnosti u Srbiji sa oduševljenjem je dočekao vijest kako će naredne četiri godine u Bijeloj kući sjediti Donald Trump.

Očekivao se drastičan zaokret u američkoj politici prema Srbiji, ali umjesto toga Srbijanci su suočeni sa surovom realnošću - SAD su i dalje više naklonjene Kosovu, Milorad Dodik dobio je sankcije, a Srbiji nije više ostala ni nada da će Amerika promijeniti svoju politiku.

Srbijanski list "Blic", sastavio je listu svih šamara koje je Trump lupio Srbiji.

Ovo su dosadašnji potezi Trumpove politike prema Srbiji.

Slikali se Trump i predsjednik kosovske skupštine

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji objavio je na svom Facebook profilu da je u Washingtonu imao sastanak sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom.

- Kosovo je blagosloveno jer ima podršku Amerike. Dobio sam potvrdu da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo, ovo je vječni savez - napisao je on, priloživši i zajedničku fotografiju kao “dokaz” dobrih odnosa.

Čestitke nezavisnom Kosovu

Predsjednik SAD Donald Trump je prije nekoliko dana kosovskom kolegi Hašimu Tačiju čestitao godišnjicu proglašene nezavisnosti Kosova.

U tom pismu kazao je da se partnerstvo između SAD i Kosova oslanja na zajedničkim vrijednostima i interesima.

- Budućnost suverenog, multietničkog i demokratskog Kosova zasnovana je na stabilnom regionu Balkana, prosperitetnom i u potpunosti integrisanom u međunarodnu zajednicu - naveo je Trump.

Kosovo treba biti članica Ujedinjenih nacija (UN)

SAD vjeruju da međunarodna zajednica treba da prizna da je Kosovo načinilo velike korake od proglašenja nezavisnosti, rekla je nova američka ambasadorka u UN Niki Hejli.

Ona je navela da Kosovo zaslužuje da zauzme mjesto koje mu pripada u međunarodnoj zajednici, uključujući i punopravno članstvo u UN.

Ministar odbrane SAD: Kosovo mora da formira vojsku

Novi ministar odbrane SAD Džejms Matis je krajem januara rekao da prije smanjenja prisustva snaga SAD na Kosovu, kosovske snage moraju da dobiju mandat za odbranu zemlje.

Matis je na saslušanju u Kongresu 12. januara između ostalog rekao da “sigurnosne snage Kosova moraju dobiti mandat kako bi obavljale sigurnosnu situaciju u samoj zemlji, kao i teritorijalnu odbranu” i da je to “pomak koji zahtjeva ustavne promjene i podršku parlamenta”.

Kosovo za Krim

Svjetski i domaći mediji već neko vrijeme spekulišu da bi moglo da dođe do dogovora između američkog i ruskog predsednika Donalda Trumpa i Vladimira Putika kada je u pitanju priznavanje otcjepljenih teritorija.

Naime, spekuliše se da bi Trump “tiho” mogao da prizna pripajanje Krima Rusiji, u zamjenu za, između ostalog, priznavanje nezavisnog Kosova.

Trumpov savetnik o NATO bombardovanju: Srbi znali svaki korak

Predsjednik Trump je prije nekoliko dana imenovao generala američke vojske Herberta Rejmonda Mekmastera za novog savjetnika za nacionalnu bezbjednost koji se u jednoj od mnogobrojnih analiza koje je objavio, bavio i učešćem američke vojske i NATO-a u sukobima na Balkanu.

O ratu u Bosni kaže da su bosanski Srbi bili brutalni, ali i to da je SAD obučavala i opremala hrvatske i muslimanske snage koje su se protiv njih borili. Naveo je i da su vojni planovi za bombardovanje Jugoslavije pravljeni od maja 1998. godine do marta 1999., ali i da su Srbi znali poteze NATO-a zahvaljujući špijunima.

Sankcije Miloradu Dodiku

Sankcije koje su poslednjih dana predsjednikovanja Baracka Obame uvedene predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku, Trumpova administracija je produžila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.