REGION

Ankara: Ljajić i Yildirim o odnosima i ekonomskoj saradnji Srbije i Turske

Susret srbijanskog potpredsjednika Vlade i turskog premijera

Redakcija

28.2.2017

Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić sastao se danas u Ankari sa premijerom Turske Binalijem Yildirimom, sa kojim je razgovarao o unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje dvije zemlje.

Yildirim je kazao da Turska podržava reforme koje provodi Vlada Srbije, dodajući da posebno mjesto u odnosima dvije zemlje predstavlja ekonomska saradnja, čiji obim bi svake godine trebalo da raste i obuhvata sve više privrednih oblasti.

Naveo je i da će Vlada Turske podržati sve razvojne i infrastrukturne projekte koji su u interesu dvije zemlje, istakavši na prvom mjestu izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, koju će zajednički realizovati Srbija, Turska i BiH.

1-ljajich-i-jildirim

Ljajić je izrazio zadovoljstvo napretkom u pregovorima o proširenju obima roba i usluga koje će se naći na režimu slobodne trgovine između Srbije i Turske. Dodao je da očekuje da taj sporazum bude potpisan najkasnije u junu ove godine.

Zatražio je da Vlada u Ankari omogući kvotu za bescarinski izvoz mesa iz Srbije u Tursku, što bi u dobroj mjeri doprinijelo da robna razmjena dvije zemlje u ovoj godini premaši milijardu eura.

Ljajić se susreo i sa ministrom ekonomije Nihatom Zeybekcijem, kao i sa ministrom poljoprivrede, prehrane i stočarstva Farukom Celikom. Na sastanku sa turskim zvaničnicima Ljajić je prenio i da će ove godine započeti rekonstrukcija Kalemegdanske i Ramske tvrđave sredstvima Turske razvojne agencije (TIKA).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.