REGION

Nezapamćena tragedija: Majka i beba umrle poslije porođaja!

Avaz.ba/SD

7.7.2017

Porodilja I. K. (32) iz Niša i njena beba stara tri dana, umrle su prije nekoliko dana poslije porođaja u GAK Višegradska. 

Majka je preminula u Kliničkom centru Srbije, a beba na Insitiutu za neonatologiju. Tragično preminule majka i beba sahranjene su na niškom Novom groblju 5. jula, a na Facebooku je oformljena grupa "Pravda za Ivanu i Veru", gdje su objavljene sumnje da je tragični događaj posljedica neadekvatnog liječenja, piše Srbija danas. Kako navodi izvor, nesretnoj porodilji to je bila prva trudnoća i vodila ju je u Domu zdravlja Niš.

- U sedmom mjesecu trudnoće, 21. juna, primljena je u Klinički centar u Nišu. Imala je bolove u trbuhu, visok pritisak i povraćala je.

Odmah joj je urađena kompletna dijagnostika i data joj je terapija. Pregledali su je ljekari različitih specijalnosti, a poslije opsežnih analiza postavljena je sumnja na tzv. Budd-Chiari sindrom kojeg karakteriše tromboza ili začepljenje vena u jetri. 

Kada se javi u trudnoći, izaziva teške komplikacije, a plod pati. 

Također, utvrđen je slabiji rast bebe koja je bila na donjoj granici za tu nedjelju trudnoće - navodi izvor. Prema njegovim riječima, poslije konsultacije s kolegama iz Beograda, I. K. je 25. juna transportirana u GAK Višegradska.

- Tamo je primljena kao hitan slučaj, u izuzetno teškom stanju, životno ugrožena. Konstatiran je poremećaj u radu jetre i bubrega. Ona nije dobro reagirala na datu terapiju i njeno stanje se dalje pogoršavalo. Ljekari su tada odlučili da se uradi hitan carski rez. Rođena je djevojčica od 800 grama. Bila je u teškom stanju i odmah je transportirana na Institut za neonatologiju - kaže izvor. 

Dodaje da je kod majke posijle carskog reza došlo do pogoršanja rada jetre i bubrega.

- Ivanu su pokušavali da spase svi ljekari, od hematologa do anesteziologa iz Kliničkog centra Srbije, ali njeno stanje se komplikovalo. Potom je ustanovljen poremećaj u zgrušavanju krvi. Također, Ivani su urađene dvije operacije, ali ni pored toga nisu uspjeli da je spasu - navodi izvor. 

Direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović nije želio da komentira ništa u vezi sa slučajem dok zdravstvena inspekcija ne završi svoj posao.

Mobilni telefon direktora Kliničkog centra Niš Zorana Radovanovića bio je nedostupan, piše Srbija danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.