REGION

Senatori SAD uputili prijedlog: Milionima dolara smanjiti ruski utjecaj na Balkanu

K. Kešmer

17.7.2017

Kongresu Sjedinjenih Američkih Država nedavno je proslijeđen prijedlog zakona koji su sačinili senatori Ben Cardin i Chris Coons, a kojim se od predsjednika SAD Donalda Trumpa i njegove administracije traži da se direktno uključe u borbu protiv sve jačeg ruskog utjecaja u istočnoj Evropi, ali i na Balkanu, otkriva „Dnevni avaz“.

Kupovali utjecaj

U uvodu su izneseni nalazi do kojih je došao Kongres, a koji se tiču ruskog utjecaja, koji, kako se navodi, nije nimalo bezazlen. Naime, između ostalog, navodi se da je ruska vlada nastojala utjecati na cijelu Evropu i Euroaziju pružajući resurse političkim strankama i određenim grupama civilnog društva.

- Njihov zadatak bio je da stvaraju nepovjerenje u demokratske institucije, promoviraju ksenofobiju i stavove koji potkopavaju evropske jedinstvo – navodi se u dokumentu, a ističe se i da su korištene i određene korupcijske prakse kako bi se kupovao utjecaj evropskim zemljama.

Dalje se navodi da je formirana široka medijska mreža u mnogim zemljama koja je pod direktnom kontrolom ruske vlade, a predstavlja se kao nezavisna medijska mreža.

Osim nalaza, u prijedlogu se nalaze i smjernice kojima bi se američka vlast trebala voditi prilikom „borbe protiv ruskog utjecaja“. Razdvojene su obaveze Kongresa i same institucije predsjednika SAD.

Tako se navodi da bi SAD trebale pokazati inicijativu te kroz projekte i grantove jačati stabilnost zemalja istočne Evrope, ali i zapadnog Balkana, gdje se ubrajaju BiH, Srbija, Kosovo, Crna Gora...

Velikodušni budžet

Posebno se ističe da bi SAD trebale biti aktivnije u ovim zemljama kada su u pitanju borba protiv korupcije i jačanje pravosudnih institucija.

Zanimljivo je da se navodi da su za ovaj projekt već odobrena sredstva za fiskalne godine 2018. i 2019., a budžet je velikodušan – 250 miliona dolara!

Zbog Srebrenice prekinuti finansiranje UN-a

U Kongres je upućen još jedan tekst, u kojem se traži da SAD prestanu finansirati Organizaciju ujedinjenih naroda. Zanimljivo je da se među razlozima zbog kojih bi trebalo prestati finansiranje ove „skupe i neefikasne organizacije“ navodi i genocid u Srebrenici. Istaknuto je da UN nije uradio svoj posao i da nije uspio zaštititi Bošnjake tokom agresije na BiH te da je zbog toga stradalo više od 8.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.