REGION

Hrvatska šalje dva kanadera Crnoj Gori

Fena

20.7.2017

Hrvatska Vlada održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o upotrebi Oružanih snaga Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Crnoj Gori te će na požarište poluotoka Luštica, na ispomoć kod gašenja požara, biti poslana dva aviona kanadera.

Zahtjev za pružanje humanitarne pomoći uputio je Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u Hrvatskoj, navodi se u saopćenju s telefonske sjednice Vlade RH.

U skladu sa Zakonom o obrani, na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a uz prethodnu saglasnost predsjednice Hrvatske, Vlada je donijela Odluku kojom se odobrava prelazak granice Hrvatske Oružanim snagama Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Crnoj Gori u gašenju požara.

Za izvršenje zadaća pružanja humanitarne pomoći odobrava se korištenje dva aviona Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane, navodi se u saopćenju sa telefonske sjednice Vlade RH.

Iz Ministarstva odbrane saopćeno je da je u skladu s Odlukom Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske donio naredbu za upućivanje šest pripadnika OS Hrvatske s dva protupožarna aviona Canadair CL-415 u Crnu Goru, radi gašenja požara.

Također, zbog velikih požara u Crnoj Gori i neophodnosti funkcioniranja protupožarnih aviona, na zahtjev MUP-a Crne Gore, Ministarstvo odbrane je Crnoj Gori pružilo pomoć u obliku isporuke dodatne opreme, guma za protupožarni zrakoplov Airtractor.

Inače, požar koji se s brda Bjelotina u Crnoj Gori sinoć prešao u Konavle, iznad sela Bani, je pod nadzorom. Jutros su ga gasila četiri kanadera, jer vatrogasci ne mogu pristupiti brdu.

Taj je požar, prema prvim procjenama, zahvatio oko 250 hektara površine, od čega je 50 hektara s hrvatske strane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.