REGION

Vllasi: Vučić učinio korak ka napuštanju zablude o Kosovu

Beta

30.7.2017

Savjetnik kosovskog predsjednika Azem Vllasi izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno učinio prvi važan korak ka napuštanju "zablude" da je Kosovo u Srbiji i ocijenio da je krajnje vrijeme da dođe do "historijskog sporazuma".

- Još od kada je Miloševićev režim stvorio kosovsku krizu nasilnim rušenjem ustavne autonomije Kosova 1989. i srpsku javnost gurnuo u zabludu da je Kosovo u Srbiji, Aleksandar Vučić je nedavnim javnim istupom, preko autorskog teksta, učinio prvi važan korak ka napuštanju te zablude, rekao je savjetnik Hashim Thaçi.

Vllasi je ocijenio da je Vučić iznio nešto što, kako je rekao, srpska javnost "poodavno zna: da je Kosovo od juna 1999. godine potpuno nezavisno od Srbije, bez ikakve šanse da se točak istorije vrati unazad".

Cilj unutrašnjeg dijaloga koji je Vučić inicirao je, prema riječima Vllasija, "historijsko osvješćenje" u vezi sa Kosovom umjesto "prizivanja mitova povicima ne damo Kosovo".

Vllasi je ocijenio da je krajnje vrijeme da se do historijskog dogovora dođe, a njegova kruna treba da bude međusobno priznanje Kosova i Srbije "u postojećim granicama i uspostavljanje diplomatskih i dobrosusjedskih odnosa".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.