REGION

Mađari po 10 sati drže autobuse na granici sa Srbijom

Avaz.ba

1.8.2017

- Maltretiranje putnika, građana Srbije, na granici s Mađarskom, mora što prije da prestane -, apeluje Zdravko Mitrović, autobuski prevoznik iz Frankfurta, koji održava nekoliko redovnih linija prema Srbiji, Hrvatskoj i Bosni.

- Niko ni od nas prevoznika, ni od naših putnika nema ništa protiv kontrola, one se podrazumijevaju, ali ne smije se dešavati da autobus parkiramo na granici i onda više od dva sata čekamo da se uopšte pojavi neko od mađarskih pograničnih policajaca i carinika. Često se dešava da na granici zbog toga i mi i putnici bez ikakvog razloga provedemo po pet-šest sati, što je zaista za svaku osudu -, ogorčen je Mitrović.

"Vesti" saznaju iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora da bi razlog za pogoršanje stanja na Horgošu mogla biti i racija koju su mađarski organi sproveli protiv svojih carinika prije oko dva mjeseca. Tada su suspendovana s posla čak 44 carinika i pogranična policajca jer se ispostavilo da su bili umiješani u nelegalne radnje i korupciju, a sa tim su na neki način povezani i mnogi građani Srbije.

Neki od suspendovanih i uhapšenih Mađara terete su da su zajedno sa nekoliko državljana Srbije bili umješani u nelegalno pečaćenje pasoša građana Srbije koji samo sa turističkim boravkom, žive i rade u zemljama zapadne Evrope.

Nakon tri mjeseca oni bi po pravilu morali da napuste šengenski prostor ali, da bi to izbjegli, oni su se obraćali "posrednicima" koji su im uz novčanu nadoknadu završavali "posao".

Uhapšeni "posrednici" su odnosili na mađarsku granicu u jednoj "turi" po 40-50 pasoša, a korumpirani mađarski pogranični policajci su im u njih udarali pečate da bi se stekao utisak da su napustili zemlju boravišta. Nakon izvjesnog vremena u pasoše bi se udarali ulazni pečati, čime se vlasniku omogućavalo još tri mjeseca turističkog boravka, mada državu u kojoj boravi nije ni napuštao.

- Bez obzira na sve, zbog toga što i među nama ima 'crnih ovaca', ne bi trebalo da ispašta većina poštenih građana -, ističe Mitrović. Zato on namjerava da pokrene širu akciju i da za protest Mađarima animira i njemačke, ali i turske prevoznike, koji po njegovim riječima prolaze sličan tretman na graničnom prelazu Horgoš.

On očekuje i da se nadležna ministarstva Srbije, saobraćaja i inostranih poslova, obrate mađarskim vlastima kako bi se ova praksa što prije prekinula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.