REGION

Slovenija uvodi ulaznice za pse na plaži

Avaz.ba

1.8.2017

Na 46 kilometara morske obale Slovenija ima registrirana 24 kupališta i desetke plaža pa nije čudno da se s korištenjem mora pojavljuju i sukobi, među kojima je u zadnje vrijeme istaknut pokušaj da se uvede taksa za šetače pasa uz morske šetnice.

Posebne ulaznice za šetače pasa uvelo je hotelijersko-turističko poduzeće Adria d.o.o., braneći se tvrdnjom da ne žele da životinje uznemiravaju goste njihova ograđenog kampa. Pobunila se međutim lokalna općina Ankaran, pozivajući se na zakon po kojemu je more opće dobro i činjenicu da prema Ustavu nije dopušteno sprječavanje pristupa moru postavljenjem ograda i rampi, objavila je komercijalna televizijska postaja POP-TV.

- Pozivamo tvrtku Adria da omogući slobodan pristup obali i da prestane s naplaćivanjem ulaznica za one koji žele prošetati pse. Zemljište na kojemu izvode svoju gospodarsku djelatnost u vlasništvu je općine te treba osigurati slobodan pristup obali i opće korištenje mora kao javnog dobra - apelirala je općina Ankaran, blizu Kopra.

U tvrtki pak navode da državi već godinama plaćaju koncesionarsku naknadu za upotrebu zemljišta i da su mnogo uložili u gradnju betonske plaže koja je namijenjena isključivo za njihove goste i za one koji su kupanje u moru spremni platiti, te da se isto odnosi na vlasnike pasa koji žele šetati svoje ljubimce.

Isto tako, poručuju da neće ukinuti zabranu kretanja ljudi koji nisu njihovi gosti, kupalištem u razdoblju od 23 sata do 6 sata ujutro, kako noćni kupači ne bi remetili mir njihovih gostiju.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.