REGION

Guterres: Dijalog Beograda i Prištine suočava se s ozbiljnim izazovima

AFP (Antonio Guterres)

Srna

9.8.2017

Generalni sekretar UN Antonio Guterres ocijenio je da se dijalog Beograda i Prištine suočava s ozbiljnim izazovima i pozvao obje strane da ožive proces.

Guterres je u izvještaju o aktivnostima UNMIK-a i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula, koji će biti razmatran na sjednici Vijeća sigurnosti UN 16. augusta, naveo da nije postignut napredak u primjeni postojećih sporazuma o uspostavljanju zajednice srbijanskihb opština, ni kada je riječ o integraciji pravosuđa.

- Ohrabrujem privrženost načelu da se nesuglasice moraju rješavati isključivo mirnim sredstvima - naveo je Guterres, prenose beogradski mediji.

Pozvao je političke lidere na Kosovu i Metohiji i u regionu da se suzdrže od izjava i akcija koje potpiruju nacionalizam i nesuglasice što je bilo posebno primjetno na početku perioda obuhvaćenog izvještajem.

- Ohrabrujem nove vlade u Beogradu i Prištini da pruže podsticaj za konstruktivno angažiranje da bi bila riješena neriješena pitanja u pozitivnoj atmosferi - naveo je Guterres u izvještaju objavljenom na sajtu UN.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.