REGION

Predsjednik Trump potpisao imenovanje: William Berkeley zadužen za Balkan

Tramp: Ekipiranje Vijeća

Piše: S. N.

12.8.2017

Vilijem Berkli (William Berkeley) novi je član Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Sjedinjenih Američkih Država. Kako saznaje „Dnevni avaz“, Berkli je novi direktor u NSC-u zadužen za Balkan.  

Boravio u BiH

Riječ je o prekaljenom političaru, diplomati, ali i osobi sa značajnim iskustvom stečenim radom u američkim obavještajnim i sigurnosnim strukturama.

Berkli odlično poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini. Tokom devedesetih godina često je boravio u našoj zemlji, kako za vrijeme agresije tako i u godinama poslije njenog sloma. Između ostalog, on je intenzivno radio na realizaciji programa „Opremi i obuči“, kojim su SAD izgrađivale Vojsku Federacije.

Džejms Perdju (James Pardew) od 1996. do 1999. godine redovno je boravio u BiH i na Balkanu. Berkli je tijesno sarađivao s njim, posebno u vrijeme programa „Opremi i obuči“.

Crna lista

Iz tog perioda ostala je, naprimjer, i „crna lista“ SAD, na kojoj se i sada nalazi više tadašnjih (pa i sadašnjih) istaknutih prvaka Stranke demokratske akcije (SDA), predvođenih Hasanom Čengićem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.