REGION

Osmani: Regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana od ogromnog značaja

Fena

16.8.2017

Regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana, koja se smatra jednim od uslova za napredak u evropskim integracijama od zajedničkog interesa, bila je središnja tema jučerašnjeg sastanka makedonskog ministra za evropska pitanja i zamjenika premijera, Bujara Osmanija, s ambasadorima Albanije, Kosova, Crne Gore, Srbije, te ambasadoricom BiH Lepom Babić.

Inicijativu zamjenika premijera da održi redovne sastanke s predstavnicima zemalja zapadnog Balkana u interesu njihovih evropskih ambicija pohvalili su predstavnici ostalih zemalja na sastanku. Oni su izrazili nadu da će se takvi sastanci održavati na redovnoj bazi, u nastojanju uspoješnog bavljenja zajedničkim interesom njihovih zemalja da ubrzaju svoje evropske integracije, saopćio je makedonski sekretarijat za evropska pitanja.

- Regionalna saradnja, osim značaja evropske perspektive, također doprinosi jačanju ekonomskih, kulturnih i društvenih razmjena, koje su od ogromne koristi građanima naših zemalja - izjavio je zamjenik premijera Osmani.

Od zajedničkog je interesa, dodao je, unaprijediti saradnju u okviru berlinskog procesa, bitne inicijative za regionalno infrastrukturno i ekonomsko povezivanje zemalja zapadnog Balkana, prenosi makedonska novinska agencija MIA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.