Edi Rama šokirao Balkan: ''Aleksandar Vučić je spreman da prizna Kosovo!''

Avaz.ba

Foto: Edi Rama ( Agencije)


- Rješenje za kosovski problem je jednostavno - puno priznanje Republike Kosovo od strane Srbije, a kada se stavim u cipele Aleksandra Vučića, svjestan sam da je mnogo lakše to reći nego učiniti, izjavio je premijer Albanije Edi Rama.

- Veoma poštujem inicijativu Aleksandra Vučića da pozove na unutrašnji dijalog o Kosovu i tako se direktno i nekonvencionalno suoči sa prošlošću, rekao je albanski premijer.

Rama kaže da je u Vučićevom autorskom tekstu u kome je pozvao na unutrašnju dijalog o Kosovu “mogao da osjeti istinski bol i istovremeno impresivnu riješenost” i naglašava da je poslije tog prvog koraka Vučić “nastavio razvijajući veoma hrabro viziju budućnosti Srbije i Kosova”.

Za sada, navodi on, možemo da kažemo da je važno da naporno radimo, svi zajedno, do rješenja - strpljivo, direktno i nekonvencionalno.

- Svi moramo da imamo na umu da je pronalaženje rješenja za ovo pitanje u interesu svih, ne samo Albanaca. Što prije, to bolje, rekao je Rama.

Povodom prijedloga srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da se kosovski problem riješi podjelom, albanski premijer smatra da ne pomaže da počnu odatle.

On navodi da je to neuobičajen prijedlog, kao i onaj prema kojem bi i Srbija trebalo da se podijeli, a Preševska dolina ujedini sa Kosovom ili da se Kosovo ujedini sa Albanijom, pa Srbija prizna takvu Albaniju.

- Jasno je, pak, da ukoliko krenemo od takvih teoretskih ishoda, to može da bude sve, samo ne praktično, i štaviše, može da dikredituje kao beznačajne sve najbolje namjere, rekao je Rama.

- Ono što je neophodno u ovoj fazi jeste upravo ono što je predsjednik Vučić započeo kao unutrašnji dijalog, koji, uzgred, ne bio bio beznačajan da se dogodi na Kosovu i u Albaniji, takođe, kazao je Rama.

Prema njegovim riječima, odnosi između Srbije i Albanije nisu bolji nego što su bili dugo vremena unazad, već su bolji nego ikada prije.

 

Više o:

Edi Rama
NA VRH

Podijeli članak na