REGION

Vučić i Dodik o najnovijem sukobu na relaciji Izetbegović-Tuđman

Fena

2.9.2017

Očigledno je da postoje određenja trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, konstatirao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i dodao da kao predsjednik Srbije ne bi to komentirao.

- Dodik ima pravo govoriti o odnosima u BiH, kao predsjednik Srbije toga se klonim, ne bi bilo fer da komentiram odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali ni odnos između djelimično službenog Zagreba i Sarajeva - rekao je predsjednik Srbije odgovarajući na pitanje o najnovijem sukobu između člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđamana.

  - Naš je cilj da imamo dobre odnose i s jednima i s drugima, ali i da znamo što se zbiva. Očigledno da postoje trvenja i problemi ne samo u srpsko-bošnjačkim odnosima već i u hrvatsko-bošnjačkim, a ja im želim da to prevladaju - rekao je Vučić.

 Kako je naveo, posjet Sarajevu iduće sedmice imat će smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civiliziran i pristojan, kao način rješavanja srpsko-bošnjačkih problema.

- Ja želim sve najboje i Hrvatima u rješavanju odnosa s Bošnjacima - poručio je Vučić, te ponovio da ne bi ulazio u njihove međusobne odnose.

– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentirajući sukob između člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđmana, rekao je danas u Beogradu kako očigledno postoji pritajena mržnja između Izetbegovića i Tuđmana, što je prokomentirao riječima: "Bili su braća, što im je sad, nemam pojma".

Govoreći o najnovijem sukobu Izetbegovića i Tuđmana, on je primijetio da je očigledno kako historijske činjenice ne mogu biti skrivene i dodao da Izetbegović samo otvara probleme i da nema više destinacija ni u regiji ni u BiH gdje nije otvorio problem. 


  - Čini to u kontinuitetu, prvo s onim mirovnim sporazumom. On govori da je njegova politika, politika njegovog oca, a politika njegovog oca je Islamska deklaracije, koja je programski akt i dokument za Islamsku državu koja je funkcionirala i još uvijek funckionira na Bliskom istoku, i on se toga nije odrekao - rekao je Dodik. Kako je naveo, sada su i oni saznali od Tuđmana ono što su Srbi govorili, a da se njihov glas nije čuo, a to je da se upravo začetak Islamske države mogao vidjeti u BiH dolaskom mudžahedina, što je, primijetio je, povrijedilo Bakira Izetbegovića, prenosi Tanjug.

To, dodao je, nije jedini problem između BiH i Hrvatske, jer postoji problem i s Pelješkim mostom, dok Republika Srpska ima problem s izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške, što pokušava riješiti s Hrvatskom.

- Izetbegović kontinuirano ima probleme u bošnjačko-muslimanskoj zajednici u samom Sarajevu, gdje gubi podršku vlastite stranke i postaje politička olupina, a to tako i biva pri kraju političkog angažmana, onda svi navale na vas - zaključio je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.