REGION

Haradinaj i zvanično postao premijer Kosova

Avaz.ba

11.9.2017

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zvanično je preuzeo dužnost predsjednika Vlade Kosova od svog prethodnika Ise Mustafe.

Primopredaja dužnosti je izvršena u zgradi vlade. Prvi sagovornik novog kosovskog premijera, kako je saopćeno iz vlade, bit će američki ambasador u Prištini Greg Delavi.

Ukupno 21 ministarstvo

Haradinajeva vlada izabrana je u subotu tijesnom većinom sa 61 glasom, tri mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. juna.  

Nova vlada ima ukupno 21 ministarstvo.

Čestitke SAD

Ambasada SAD u Prištini čestitala je danas novoizabranom kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju na formiranju vlade i obećala nastavak podrške Kosovu u evropskim integracijama.

- Ambasada SAD pozdravlja konstituciju Skupštine i formiranje vlade, i čestita predsjedniku Skupštine Kadriju Veseljiju, premijeru Haradinaju kao i novoizabranim državnim zvaničnicima i ministrima - saopćila je ambasada SAD u Prištini.

SAD će nastaviti da podržavaju Kosovo na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i jačanje vladavine zakona, poboljšanje ekonomskog razvoja i normalizaciju regionalnih odnosa, dodaje se u saopćenju. 

- Nadamo se saradnji sa novom vladom kako bi unapređivali kosovski razvoj za dobrobit svih građana - saopćila je ambasada SAD u Prištini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.