REGION

Dačić: Proces proširenja je ljekovit za EU

Avaz.ba

14.9.2017

Srbijanski šef diplomatije i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić nazvao je proces proširenja "ljekovitim" za Evropsku uniju i ocijenio da će se proširenje ili nastaviti ili će doći do procesa laganog umiranja EU.

Dačić je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS), povodom izjave predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) da do kraja mandata sadašnje EK 2019. godine neće biti ispunjeni uvjeti za prijem zemalja zapadnog Balkana u članstvo EU, ukazao kako "to nije ništa različito" u odnosu na Junkerove ranije izjave.

 - Proširenje EU je proces ljekovit za opstanak EU - ocijenio je Dačić u intervjuu za RTS.

Dačić je za oktobar najavio dolazak šefice eurodiplomatije Federke Mogerini (Federica Mogherini) u Beograd i početak "ozbiljnijeg dijaloga o poglavlju 31" o vanjskoj, sigurnosnoj i odbrambenoj politici, jer je obaveza Srbije da, prije ulaska u EU, uskladi vanjsku i odbrambenu politiku s Unijom.

Srbijanski šef diplomatije nada se da će prije ulaska Srbije u EU biti okončan sukob Rusije i SAD, ocijenivši da "kad se slonovi svađaju, obično trava nastrada".

- Ako se do našeg ulaska u EU, za koje ne znamo kad će biti, ne završi sukob sa Rusijom, onda smo svi mi u velikom problemu, pa i sama EU. Zato sam i rekao da mi trebamo gledati svoje interese jer sve je promjenjivo - poručio je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije za RTS je ocijenio i da se "ne čuje reagiranje međunarodne zajednice i Brisela na nacionalističke ispade u Hrvatskoj".

Dačić je za RTS rekao da "postoji zid šutnje" i "nije sretan zbog toga", naglasivši kako je "siguran da reagiranje ne bi izostalo da su se takvi ispadi događali u Beogradu".

On je, govoreći u kontekstu "nastavka pritisaka na srpski narod", ukazao da je "u Hrvatskoj živjelo 580.000 Srba, a danas ih je manje od 200.000, u Sarajevu ih je bilo oko 150.000, u Prištini oko 40.000".

- Ne možemo reći da ti podaci više ne postoje - rekao je Dačić za RTS, podsjećajući na "ljutnje međunarodne zajednice" nakon što je oštro reagirao na zahtjeve za ukidanje Misije UN-a (UNMIK) na Kosovu.

- Pa šta da radimo? Da aplaudiramo i gledamo kako druge zemlje priznaju Kosovo? - upitao je Dačić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.