REGION

Brutalno se iživljavali na psu, haskija vezali žicom pa mu probili lobanju i vadili zube

Avaz.ba

18.9.2017

Udruženje za zaštitu životinja "Berta" iz Knina objavila je u jučer uznemirujuću objavu na Facebooku, a na kojoj se vidi pas kojem je neko nanio teške povrede zbog kojih je neizvjesno da li će preživjeti. 

Karakter povreda ukazuje da se radi o najgoroj vrsti iživljavanja i zlostavljanja.

Nažalost, on je ujedno i jedini pas koji je preživio u krvavom pohodu jer je, najvjeroivatnije pet pasa smrtno stradalo.

Mladog haskija u teškom stanju, vezanih nogu, uočio je slučajni prolaznik i odmah nazvao veterinara. 

Još neidentifikovanim oštrim predmetom, kako kažu u Udruženju, psu su nanijete teške povrede glave, probijena mu je lobanja, iščupana tri zuba, otečene su mu vilica i jezik, na tijelu ima nebrojeno otvorenih bolnih rana, a prednje šape su mu bile čvrsto vezane žicom, prenosi Telegraf.rs.

Pas je star oko godinu i po dana, i prema riječima Gordane Gambirože iz Berte miran je i dobroćudan, a vlasnik ga je navodno ostavio roditeljima jer se odselio u Nemačku.

Sada je brigu o nemu preuzelo Udruženje "Berta", jer dosadašnji vlasnici nisu brinuli o ljubimcu, već su ga pustili da luta.

S obzirom na to da se radi o namjernom zlostavljanju životinje, volonteri su slučaj prijavili policiji, a sumnjaju na jednu osobu koju su susjedi vidjeli kako kopa rupe na livadi i vuče pse. Navodno se čula i pucnjava, a dvoje susjeda spremno je i da svjedoči. 

Maleni nije bio sposoban sam da jede i pije, a danas su ga odveli veterinaru u Šibenik gdje je dobio infuziju, prenosi Telegraf.rs. 

Kako su napisali na Facebooku malo mu je bolje, dio rana mu je saniran, ali ga čeka još pregleda kako bi mu se utvrdile eventualne unutrašnje povrede. 

To će biti moguće tek u srijedu na rendgenu, kad se pas malo oporavi i započne s antibioticima.

Budući da veterinarski troškovi za lječenje mladog haskija, koji je pukom srećom preživio teško zlostavljanje, neće biti mali, iz "Berte" mole za pomoć, a svi koji žele da pomognu mogu im se obratiti na njihovoj Facebook stranici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.