REGION

Vujanović: Crna Gora aktivno doprinosi očuvanju mira u regionu

Vujanović tokom govora u UN-u Foto AFP

Srna

21.9.2017

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović istakao je, na generalnoj debati zasjedanja Generalne skupštine UN, da Crna Gora aktivno doprinosi očuvanju mira i bezbjednosti u regionu, te da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja važan prioritet njene spoljne politike.

- Čvrsto smo opredijeljeni za saradnju međunarodnih organizacija koje doprinose miru i stabilnosti - rekao je Vujanović.

On je dodao da je veoma važno za Crnu Goru što je postala 29. članica Sjevernoatlantske alijanse.  

- U Alijansi ćemo nastaviti da unapređujemo njenu saradnju i partnerstvo sa mirovnim misijama UN i regionalnim organizacijama za očuvanje i uspostavljanje mira i stabilnosti. Istovremeno, Crna Gora je odgovoran partner EU. Pregovori za članstvo već su obezbijedili značajne ekonomske benefite - rekao je Vujanović.

On je naglasio da je Crna Gora dio regiona čije je iskustvo pokazalo da su dijalog i saradnja mogući i da su jedini način za prevazilaženje razlika i postizanje mira i trajnih rješenja, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Vujanović je rekao da napori u prevenciji terorizma moraju biti fokusirani na njegove uzroke i napomenuo da je to posebna odgovornost država koje su izvor terorističkih prijetnji uz neophodnu podršku međunarodne zajednice.

- Zato veoma cijenimo inicijativu generalnog sekretara za formiranje kancelarije za borbu protiv terorizma koja će omogućiti snažno liderstvo i povezivanje UN i njenih članica u prevenciji konflikata i terorizma - istakao je Vujanović.

On je rekao i da Crna Gora snažno osuđuje testiranje nuklearnog oružja od Sjeverne Koreje, čime se krše međunarodne obaveze utvrđene rezolucijama Savjeta bezbjednosti i stvara ozbiljna prijetnja globalom miru i bezbjednosti.

- Podržavamo diplomatske napore usmjerene ka smirivanju situacije i pozivamo Sjevernu Koreju na povratak punom poštivanju svih međunarodnih obaveza - rekao je crnogorski predsjednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.