REGION

Hašim Tači ide u posjetu Vatikanu, pa u Bijelu kuću

(D. K.)

26.9.2017

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) sutra putuje u Vatikan, gdje u četvrtak očekuje prijem kod pape Franje, a potom odlazi u SAD gdje će od američkog potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence) zatražiti uključivanje SAD u dijalog Beograda i Prištine, saopćeno je na sajtu kosovskog predsjednika.

Navedeno je da će Tači, pored ostalog, papu obavijestiti o političkim procesima na Kosovu nakon formiranja novih institucija, a da će razgovarati i o stvaranju Komisije za istinu i pomirenje i "procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije koji teži zaključivanju stoljetnog sukoba i pomirenju dva naroda".

Poslije sastanka s papom, kako je saopćeno, Tači će otputovati u SAD, gdje će ga u Bijeloj kući dočekati zamjenik predsjednika SAD Majkl Pens.

Navedeno je da će na ovom sastanku Tači "zatražiti nastavak američke podrške jačanju međunarodne subjektivnosti, ekonomskom razvoju Kosova i procesu euroatlantskih integracija".

Tači će, kaže se u saopćenju, zatražiti i "uključivanje SAD u posljednju fazu procesa dijaloga" Beograda i Prištine, "kao garanta mira i stabilnosti u regionu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.