REGION

Vučić: Srbija je bila i ostat će prijatelj turskog naroda i države; Erdoan: Želimo da podijelimo zaradu sa Srbijom

Avaz.ba

10.10.2017

Potpisali smo danas političku deklaraciju i svake godine će biti održavani sastanci, naizmjenično u Srbiji i Tuskoj, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Srbijanski lider zahvalio je Erdoanu i Turskoj na brojnim investicijama iz te zemlje. Istakao je da su sporazumi koji su danas potpisani veoma konkretni i važni za Srbiju.  

Poručio je i da je zadovoljan nivoom razumijevanja dvije zemlje.

- Poručujem turskom narodu da mi jesmo prijateljska zemlja narodu i državi i da ćemo se tako i ponašati. Srbija je bila među prvim zemljama čiji su zvaničnici branili ustavni poredak Turske nakon državnog udara. Stali smo na stranu legalnih organa i Erdoana, ne zato što nam je nešto bilo potrebno nego zato što smo smatrali da vlast treba da biraju građani na izborima - kazao je Vučić.

Dodao je da se Srbija uvijek nedvosmisleno protivila terorističkim dešavanjima na teritoriju Turske i da zajedno moraju da se bore protiv te pošasti.

- Nikada nećemo praviti paktove s protivnicima legalno izabranih organa Turske, saradnju baziramo na odnosima s legalno izabranim predstavnicima - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić se zahvalio Turskoj i investitorima iz te zemlje, uz poruku da prijateljstvo može da donese rezultate.

- Imamo mnogo zajedničkih interesa u regionu, prije svega mir i stabilnost i oni su od suštinskog značaja i zato vodimo dijalog sa Prištinom, koji za nas nije nimalo lak - kazao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je ponovio da su - mnogo toga učinili i da se situacija u BiH stabilizira - i da Srbija nikada nije bila faktor nestabilnosti na Balkanu. 

Želimo da podijelimo zaradu sa Srbijom

Erdoan je kazao da postoji mnogo mogućnosti za ulaganje u Srbiju.

- I Eskim banka omogućit će i pružiti nove uslove kako bi se olakšalo ulaganje i kako bi se tako razvijala i Srbija - rekao je Erdoan.

Ipak, predsjednik Srbije nije zadovoljan obimom trgovine dvije zemlje.  

- Obim trgovine nije na nivou koji bismo željeli i sada je trenutno 800 miliona dolara. Cifra nije dovoljna. Hoćemo da povećamo na tri, odnosno kasnije na pet miliona. Broj stanovnika se povećava, logično je da bi trebalo i obim trgovine - dodao je Erdoan.

Predsjednik Turske poručio je da je njegova zemlja posebno dobra u izgradnji infrastrukture, mostova, tunela, metroa, brzih vozova.  

- Moram da kažem, imali smo 25 aerodroma, sada imamo 50. Spustili smo cijenu aviokarata skoro na nivo autobuskih i mnogo više ljudi je počelo da koristi avione. Naša kompanija je lider, kada je riječ o prijevozu putnika na svjetske destinacije. I ove godine imali smo rekordnu zaradu. Želimo sve ove stvari da podijelimo sa Srbijom - kazao je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.