REGION

Slovenija: Cerar dobio jedinstvenu podršku na aktivnostima oko arbitraže

Fena

11.10.2017

Slovenska vlada ima podršku parlamenta za svoju aktivnost na implementaciji presude arbitražnog suda, kazao je danas slovenski premijer Miro Cerar, nakon završetka višesatne sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, koja je održana iza zatvorenih vrata.

Jednoglasno su podržani zaključci odbora da je djelovanje vlade na implementaciji arbitražne odluke pravilno usmjereno te da s tim aktivnostima treba nastaviti - kazao je Cerar.

Dodao je kako je time pokazano političko jedinstvo.

- Vlada je dobila i ovlasti za dijalog s Hrvatskom oko implementacije arbitražne presude pa će se u tom okviru aktivnosti nastaviti - naveo je Cerar.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Horvat, član opozicione stranke Nova Slovenija (NSI), kazao je da se u konstruktivnoj raspravi uspjelo doći do zaključaka koji su bili svima prihvatljivi.

Potvrđeno je da presuda arbitražnog suda s aspekta međunarodnog prava u jednakoj mjeri obavezuje i Sloveniju i Hrvatsku. Vladi je preporučeno da se pri implementaciji i dalje zauzima za dosljedno poštovanje međunarodnog prava i prava EU - kazao je Horvat, sumirajući zaključke.

Dodao je kako ponuda hrvatske vlade za nove bilateralne pregovore o granici ne može biti prihvaćena jer "nije vjerodostojna", jer su do nacrta bilateralnog sporazuma jednom već bili došli, prije 15 godina, tadašnji premijeri Drnovšek i Račan, ali ga je hrvatska strana odbila, iako je prijedlog na tehničkom nivou bio usklađen.

- Odbor je vladi preporučio dijalog s hrvatskom stranom o implementaciji arbitraže te očekuje da će ga o tome i o provedbi presude arbitara redovno informirati - kazao je Horvat.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je nakon sastanka da je zadovoljan raspravom u kojoj je bilo više prijedloga, no ustvrdio je da je ponovno iskazano jedinstvo parlamenta i političkih stranaka.

Prema njegovim riječima, to jedinstvo vrlo je važno s obzirom na to da Hrvatska odbija "sarađivati na primjeni arbitražne presude".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.