REGION

Tači: Odnos EU prema Kosovu sraman i diskriminirajući

Fena

14.10.2017

Kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je da se EU prema Kosovu ponaša sramotno i diskriminirajuće.

Ocijenio je kako ne kritizira EU, već samo govori istinu.

Još jednom ponavljam da je stav Evropske unije apsurdan i sramotan u odnosu na građane Kosova i kosovske institucije. Nismo tražili ni manje ni više nego da budemo tretirani kao druge zemlje regije - istaknuo je Tači, prenosi Tanjug.

Tvrdi da je Priština ispunila kriterije za dobivanje vizne liberalizacije te da je još ostala samo ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

U Prištini su, kaže, svjesni da bez ratifikacije tog sporazuma nema ni vizne liberalizacije te istovremeno napominje da je taj zahtjev "više od uvjeta" i "politička zamka Evropske komisije".

- Mislim da bi EU trebalo da počne da mijenja svoj pristup odnosima s Kosovom. Ovoj Evropskoj komisiji ostalo je još 17 mjeseci i vidim da nemaju nikakav cilj i viziju za Kosovo - ocjenjuje Tači.

Upitan kako s takvim stavom prema EU ulazi u posljednju fazu dijaloga s Beogradom, s obzirom na to da je Evropska unija posrednik u tom procesu, Tači kaže: "Evropska unija nema pristup prema Kosovu kakav zaslužujemo, njen pristup je diskriminirajući i prema Kosovu i prema budućnosti Kosova, tako da zahtijevamo da se takav pristup EU drastično promijeni".

Na pitanje šta očekuje od posljednje faze dijaloga, navodi da taj proces nije povezan sa viznom liberalizacijom.

Cilj te misije je 'normalizacija odnosa sa Srbijom' i svim drugim zemljama regije i euroatlantska orijentacija Prištine. Nećemo dozvoliti da Srbija napreduje, a da Kosovo ostane na nultoj poziciji - poručio je kosovski predsjednik.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.