REGION

Žalba na presudu Vojislavu Šešelju 13. decembra

Birn

18.10.2017

Pred Mehanizmom za međunarodne tribunale - pravnim nasljednikom Haškog tribuala - 13. decembara bit će iznesena žalba na oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, optuženom za zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

U odluci koju potpisuje predsjednik Mehanizma Teodor Meron (Theodor)  navodi se da će Haško tužilaštvo imati sat vremena da iznese žalbu, nakon čega će Odbrana imati isti period da odgovori.

Šešelj je već najavio da neće prisustvovati žalbi, a Mehanizam mu je imenovao pravnog zastupnika. 

U odluci Meron navodi da će pravni zastupnik imati pravo da štiti proceduralna prava Šešelja tokom rasprave. Taj zastupnik, stoga, neće moći da ulazi u srž predmeta, odnosno da “u Šešeljevo ime odgovara na suštinu žalbe Tužilaštva”.

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovječnosti, te ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.