REGION

Tukli su ga, lomili mu zube, pa ostavili misleći da je mrtav

Avaz.ba

20.10.2017

Porodica Velić koja živi na imanju u Draganiću kraj Karlovca; tačnije otac Petar i njegovi sinovi Dražen, Ivan i Igor pod istragom su zbog čak tri kaznena djela – trgovanja ljudima, protupravnog oduzimanja slobode te nanošenja teških tjelesnih povreda. 

Monstruozna je porodica, naime, godinu i pol na svome imanju držala Rasima Ćufurovića (36) i pretvorila ga u porodičnog roba. Maltretirali su ga psihički i fizički, a stravičnoj je sudbini pobjegao samo zato što su Velići mislili da je umro od povreda koje su mu nanijeli kada su ga početkom sedmice teško pretukli. 

Bacili su ga potom polumrtvog u grabu iza imanja, iz koje je siroti Rasim ispuzao i došao do komšije, koji su potom pozvali Hitnu pomoć pa je odvezen u karlovačku Opću bolnicu, piše Večernji list.


Liječio se od alkoholizma 


Liječnici, šokirani zbog povreda i stanja u kojem je Rasim dovezen u bolnicu, alarmirali su policiju i klupko strave na imanju Velićevih i teška Rasimova životna priča počeli su se odmotavati. 

– Četverica osumnjičenika su ispitana, tražili smo od suca istrage Općinskog suda istražni zatvor za sve. No, taj zahtjev, kao i naša žalba na rješenje o puštanju na slobodu, odbijeni su. Određene su im mjere opreza, obvezno javljanje službenoj osobi u policijsku postaju, zabrana približavanja žrtvi te zabrana održavanja bilo kakvih veza sa žrtvom ili svjedocima – kazala je Irena Golubić-Rajković, općinska državna advokatica. I dok policija istražuje slučaj, Rasim se oporavlja u bolnici. 

Zadobio je višestruke udarce po tijelu, prijelome desne podlaktice, izbijeni su mu zubi, slomljena donja čeljust pa mora na operaciju. Na leđima ima rane koje su nastale, kako je rekao liječnicima, jer je poliven sprejem za čišćenje papaka stoke. Noktiju nema, otpali su mu jer su ga Velići čekićem udarali po prstima na rukama i nogama, a zbog stalnih batina mokrio je krv. Zbog toga je izgubio 30-ak kilograma. Kada izađe iz bolnice, što neće biti tako skoro, brat koji živi u Njemačkoj najavio je da će ga zbrinuti. Naime, Rasim je jedan od desetero braće i sestara porijeklom iz Velike Kladuše čiji su roditelji prije rata završili u Cetingradu. Kasnije im je otac umro a majka se odselila, pa je Centar za socijalnu skrb udomio djecu. Dio braće i sestara više nije živ, a ostali su izvan Hrvatske, osim Maje Paole Sestrić iz Duge Rese, poznate po boravku u BB kući, koja je rekla da nije znala za užas koji brat proživljava. No, dio užasa koji je Rasim, koji se prije liječio od alkoholizma, droge i psihičkih problema, proživljavao vidjele su komšije porodice Velić.

– Nismo prijavljivali u strahu od Velića, koji su se u stanju i međusobno tući ili ubijati i za manje stvari, a da ne bi nekoga od komšija. S njima niko pa ni Romi nisu htjeli imati posla. Na dvorištu ih se često okupi 20-ak i više, piju, svađaju se i tuku. Primaju socijalnu pomoć, ali stalno voze neke kombije, aute na tuđa imena i noću ih nikada nema. No, nama nikada ništa nije nestalo. I sam je Rasim odlazio od njih, pa se vraćao. Mogao ih je prijaviti, ali se valjda i on bojao – pričaju nam mještani Draganića. 


Apel da se dojave strahote 


Mještanin Velike Kladuše Islam Husidić na Facebooku je pozvao stanovnike mjesne zajednice Donja Slapnica u Velikoj Kladuši u BiH da pomognu u prikupljanju novca kako bi Rasim Ćufurović mogao platiti advokate. Načelnik Draganića Stjepan Bencetić kazao je da nisu znali za to da iko drži roba na imanju, niti su imali problema s porodicom Velić koja prima socijalnu pomoć, kao i Rasim.

– Imamo 60-ak porodica koje se deklariraju kao Romi ili Hrvati, no nemamo saznanja ko kod njih dolazi ili živi. Nemamo nikakve nadležnosti jer nisu obvezni bilo što plaćati općini, a često im ljudi prodaju kuće ili daju u najam, na što ne možemo utjecati. Da smo znali za te probleme, naravno da bismo ih prijavili – kazao je načelnik Bencetić. Mirjana Pogačić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Karlovcu, apelira na sve koji znaju za slične slučajeve da im na bilo koji način dojave, i anonimno, kako se takav užas ne bi ponovio. 

– Rasim je primao socijalnu pomoć na adresu prebivališta koja nije u Draganiću. Lani, kada je tražio jednokratnu pomoć, posjetili smo ga na toj adresi i nikada nam na bilo koji način nije rekao ili sugerirao da ima ikakvih problema zbog bilo koga. Nismo imali razloga sumnjati da nije na adresi prebivališta, jer je sve vrijeme ondje primao socijalnu pomoć. Da ona nije podignuta ili da nam je neko dojavio da ima ikakvih problema, alarmirali bismo sistem – kazala je Pogačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.