REGION

Gdje je Ivica Todorić, zašto to službe još ne znaju i ko radi za trenutno najtraženijeg Hrvata?

Avaz.ba

23.10.2017

Na potjernicu koja je za njim raspisana, najtraženiji Hrvat Ivica Todorić odgovorio je još jednim blogom. Poručuje: Doći ću kad skupim dokaze da nisam kriv.

Na Todorićeve poruke s bloga, ali i tvrdnje kako ga politički progone odgovorio je premijer Andrej Plenković. O mjestu Todorićevog boravišta neke informacije stižu i putem diplomatske mreže, ali i policija obavlja svoj posao. No, resorni ministar u Hrvatskoj o tome je li Todorić lociran šuti. 

Premijera Plenkovića, koji dobija izvještaje tajnih službi, novinari Dnevnik.hr pitali su zna li gdje je sada vlasnik Agrokora. O Todorićevim optužbama za politički progon premijer je kratko odgovorio: ''Ponovno otklanjam tezu i ne komentiram proces.

Todorićeva najava da prikuplja dokaze pokazuje, smatra pravni stručnjak Ivo Farčić, da ga ništa u pokrenutom procesu nije zateklo nespremnog te da svojim blogovima i dalje diktira tempo cijelog slučaja.

- Ukoliko priprema dokaze, ne priprema ih on. Iz svega je jasno da iza sebe ima prilično dobru ekipu i advokata i finansijera i PR-ovaca. Kad bilo šta govori, on daje sliku sebe kao osobe koja se protivi gonjenju, a istovremeno ni na koji način ne zatvara vrata za dijalog - rekao je advokat Ivo Farčić.

Todorić sve vrijeme tvrdi i da su mu teško povrijeđena ljudska prava. Ustavni stručnjak Mato Palić kaže da slučaj ne može završiti na Evropskom sudu za ljudska prava dok Todorić kršenje ne dokaže u Hrvatskoj.

- Mora iskoristiti sredstva pravne zaštite koja postoje kod nas u Republici Hrvatskoj, žalbu i u konačnici ustavnu tužbu. Kad bi se u ovoj najranijoj fazi obratio tom sudu onda bi taj sud odbacio kao nedopušteno ni ne čitajući što u njemu piše - rekao je Mato Palić, ustavni stručnjak.

U novom blogu Todorić ide tako daleko da političkim progoniocima poručuje da je on konzervativni demokršćanin i da će im se, kad se vrati, i politički suprotstaviti i maknuti ih s političke scene.

Pravni status Ivice Todorića 

U londonski Scotland Yard kao i u sve policije Evropske unije, stigla je međunarodna potjernica. No, u ovom trenutku, Ivica Todorić još uvijek je slobodan čovjek iako je za njim raspisana domaća, ali i međunarodna potjernica.

Ta potjernica je plave boje, a to znači da oni još uvijek rade na utvrđivanju adrese, odnosno lokacije gdje se Ivica Todorić nalazi. Pojavile su se špekulacije da je u Švicarskoj, ali čini se da je još uvijek u Londonu. Navodno je neko vrijeme boravio i na području Beograda.

Tek kad se utvrdi tačna lokacija prebivališta, bit će ispunjeni svi zakonski preduslovi da će se moći ići s raspisivanjem Evropskog naloga za hapšenje, ali i Interpolove crvene potjernice.

Najtraženii čovjek u Hrvatskoj

Gdje je tačno najtraženiji čovjek u Hrvatskoj, još uvijek se ne zna. Na informacije da se kroz diplomatske mreže saznalo da se Todorić nalazi u Švicarskoj, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić nije htjela odgovarati.

- Nemamo informaciju o Ivici Todoriću - rekla je ministrica. Ni ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović ne otkriva previše. Iz HDZ-a ga pozivaju da se, gdje god se trenutno nalazio, dođe braniti u Hrvatsku.

- Gospodin Todorić, ako poštuje institucije pravne države, neka dođe u Hrvatsku pa neka onda objasni to pred institucijama - rekao je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

Potjernica se mogla već raspisati

Na Interpolovoj stranici, uz još 19 hrvatskih građana, uskoro bi se moglo naći lice Ivice Todorića. Naime, ako se Todorićeva lokacija ne pronađe, raspisat će se Interpolova crvena potjernica ili Evropski nalog za hapšenje. Da su službe već trebale znati gdje se nalazi, smatra Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost i kriminalistiku.

- Mislim da su naše sigurnosne službe trebale znati gdje se nalazi ta osoba, izvidnice se provode već niz mjeseci, kada je propisan istražni zatvor isto je prošlo već nekoliko dana i nije bilo razloga da se ne zna gdje je osoba - kazao je Cvrtila.

Potjernica se mogla već raspisati i kada su krenuli izvidi, tvrdi Cvrtila. No, to ne smatra propustom.

- Pa sad u ovih par dana, je li trebalo odmah isti dan ili nije, mislim da je to manje bitno, manje više se sve o tome zna, zna se ko su osumnjičeni, tko su okrivljeni - kaže Cvrtila.

Sada je samo bitno kada će se i kako doći do Ivice Todorića: hoće li ga locirati, uhapsiti i izručiti ili će se sam pojaviti s dokazima za koje kaže da ih skuplja.

Raspisivanje Evropskog naloga za hapšenje i Interpolove crvene potjernice može se očekivati već od početka iduće sedmice. Ukoliko je Ivica Todorić u Londonu, britanska policija će ga morati odmah uhapsiti, a ukoliko on pristane na izručenje, onda im je rok od 10 dana. Ako odbije izručenje, tu će se situacija malo zakomolicirati. U slučaju da Todorić nije u Londonu ili u EU, bit će tražen Interpolovom crvenom potjernicom, kojom je obuhvaćeno oko 200 zemalja koje su u Interpolu, prenosi Dnevnik.hr. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.