REGION

Hrvatska carina zaplijenila avion "AirPinka" u vlasništvu Željka Mitrovića

Avaz.ba

8.11.2017

Osim aviona srbijanske aviokompanije "Infinity Aviation", hrvatska carina zaplijenila je u Zračnoj luci "Franjo Tuđman" i avion "AirPinka" u vlasništvu Željka Mitrovića.

Ovu informaciju "Večernjem listu" su potvrdili u Odvjetničkom društvu Dragičević i partneri, koje u Hrvatskoj zastupa te dvije aviokopmanije u sporovima s Carinskom upravom.

I dok je Cessna "Infinity Aviationa", koja je iz Madrida u Zagreb prevozila nogometaša Matea Kovačića i njegovu suprugu Izabel, zadržana u subotu, hrvatski su carinici avion "AirPinka", koji je letio iz Londona u Zagreb zaplijenili sedmicu dana prije.

Dorotea Jurčić iz Odvjetničkog društva "Dragičević i partneri" kaže da je i u slučaju "AirPinka" i u slučaju "Infinity Aviationa" kapetan aviona bio priveden te pušten iz pritvora nakon plaćanja kaucije od 6.000 kuna.

Protiv obojice kapetana izdati su prekršajni nalozi.

Jurčić tvrdi da je Carinska uprava u oba slučaja pogrešno primijenila zakonodavstvo Hrvatske i EU te da su letove te dvije aviokompanije protumačili kao kabotažu, tj. da su to bili letovi unutar jedne države.

Pogrešno tumačenje tih letova, kaže Jurčić, pozadina je carinskog prekršaja za koji se terete aviokompanije i kapetani, a to je da nisu imali odobrenje za privremeni uvoz aviona.

Jurčić navodi da carina smatra da u oba slučaja nisu bili zadovoljeni uvjeti za privremeni uvoz uz oslobođenje od carinskih nameta, no tvrdi da su svi ti uvjeti zadovoljeni.

"AirPink" i "Infinity Aviation" registrirani su u Srbiji, njihovi vlasnici i kapetani srbijanski su državljani. Radilo se o čarter-letovima koji su ugovoreni s hrvatskim firmama, tzv. brokerima.

Jurčić navodi da carina tvrdi da su ti brokeri ugovorni prijevoznici što je, kaže, netačno.

Ističe ističe da su se dosad takvi letovi obavljali svakodnevno i vjeruje da će se spor brzo riješiti te da aviokompanije koje zastupa neće morati tražiti odštetu od Hrvatske, a koja se mjeri u desecima hiljada eura dnevno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.