REGION

Vučić: Izetbegovićeva izjava ima dalekosežne posljedice

Radio Slobodna Evropa

14.11.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o Kosovu "kompleksna izjava sa dalekosežnim posljedicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način".

Riječ je o veoma složenoj, kompleksnoj izjavi sa veoma dalekosežnim političkim i pravnim posljedicama. Mnogo je ozbiljniji njegov intervju, nego što iko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda. Mi ćemo to sagledati iz svih uglova i pronaći ćemo najbolji odgovor za Srbiju - rekao je Vučić.

U jučer objavljenom intervjuu za "Deutsche Welle", Izetbegović je rekao da je, što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo biti priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori hoće li Bosna i Hercegovina u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo, Izetbegović je rekao: "Nadam se - da".

Vučić je danas rekao da će Srbija tek odlučiti šta će biti njen odgovor na ove izjave i podsjetio da je za četvrtak zakazana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

On je rekao da Izetbegovićev intervju "Deutsche Welleu" "donosi brojne promjene u dugoročnom smislu".

Mnogo toga se promijenilo nakon tog intervjua, i nije samo priča o tome da se nada priznanju Kosova... i to da se teritorijalni integritet BiH brani ratom, a da Srbija treba da ga isporuči uz šoljicu kafe i rahatluk... Riječ je i o drugim dijelovima naše teritorije, da se neko miješa u naše unutrašnje odnose, a za to nema nikakav osnov - kazao je Vučić, nakon susreta sa članovima Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.