REGION

Podignuta optužnica protiv Medojevića i saradnika

cdm.me

14.11.2017

Nakon šest mjeseci opsežne istrage, Specijalno tužilaštvo danas je podiglo optužnicu protiv lidera PzP-a Nebojše Medojevića, banjalučkog biznismena Momira Nikolića i njihovih saradnika, koji se terete da su bili na čelu kriminalne grupe koja je prala novac uoči i tokom izborne kampanje.

Medojević je za CdM kazao da još nije dobio optužnicu i da kad je dobije i pročita obavjestit će javnost o reagiranju povodom nje.

Optužnicu je Specijalno tužilaštvo dostavilo Višem sudu u Podgorici.

- Ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti navedene optužnice biće zakazano u zakonskom roku - kazala je savjetnik za odnose za javnošću Aida Muzurović.

Na spisku osumnjičenih, osim Medojevića i Nikolića, su i direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, koji je šura Nebojše Medojevića i lokalni diler deviza Gordan Konatar.

Optužnicom su obuhvaćeni i Iva Pavlović, Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, Nikola Jovanović, Mladen Jovanović i Aleksandar Sekulović.

Prema sumnjama Tužilaštva, višemjesečne provjere ukazuju da je Medojević sa Nikolićem osmislio kriminalni plan da u legalne tokove ubace novac koji je Nikolić nezakonito stekao u građevinskim poslovima, kao preduzetnik firme „Graditelj“ iz Tivta.

Cilj je bio da se ta sredstva ne prikazuju kao prihod nadležnim organima i na taj način izbjegne plaćanje zakonskih obaveza.  Medojević je, prema rezultatima istrage Specijalnog tužilaštva, angažirao i saradnike čiji je zadatak bio da se bez odobrenja bave bankarskim poslovima, odnosno da za potrebe partije na crno rade konverziju deviza i zarađeni procenat stave u legalne tokove. 

Specijalno tužilaštvo utvrdilo je i da je Nikoliću u više navrata na račun iz inostranstva “leglo“ skoro milion eura, a ti sumnjivi transferi novca su bili uglavnom iz bivših sovjetskih republika.

Prema podacima do kojih su došli istražitelji, Nikoliću je u samo jednoj transakciji iz Litvanije "leglo" 170.000 eura. Sumnja se da je riječ o transferima novca preko ruskih firmi sa sjedištem u Litvaniji. Specijalno tužilaštvo od 19. oktobra prošle godine utvrđuje ko je sve uključen u pranje novca i kakva je bila šema malverzacija kojom je pokušano da se prikrije porijeklo spornih dolara.

Prvo su u fokus istrage dospjeli tehnički sekretar PzP-a Željko Šćepanović i lokalni diler deviza Gordan Konatar, kada je u oktobru kod njih pronađen novac sumnjivog porijekla. Kod Šćepanovića je tada zaplijenjeno 30.000 dolara, a od Konatara 18.000. Kasnije je utvrđeno da je Šćepanović u najmanje tri navrata razmijenio 100.000 dolara u eure. Višemjesečnom istragom utvrđeno je da se u sefu jedne banke u Podgorici čuva novac koji je namijenjen za plaćanje aktivista PzP-a tokom izbornog dana.

Medojeviću je zbog ovih optužbi ranije skinut poslanički imunitet ali mu pritvor, po obavezujućem uputstvu vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, nije određen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.