REGION

Hag nije stavio tačku na priču o zločinima u bivšoj SFRJ

Avaz.ba

1.12.2017

Haška presuda bivšim čelnicima takozvane Herceg-Bosne, koju je obilježilo šokantno samoubistvo Slobodana Praljka u sudnici, postala je novi povod za razmjenu optužbi i kontraoptužbi između Zagreba i Beograda.

Iako je Tribunal odlučivao o odgovornosti zvaničnika bosanskih Hrvata za zločine počinjene nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine, zvanični Zagreb danas govori o odgovornosti Srbije za ratove i zločine počinjene devedesetih, piše N1.

- Sve žrtve moraju ostati u našoj kolektivnoj svijesti, a jučerašnja smrt generala Praljka neka ostane zadnji čin tragičnih ratnih zbivanja. Svima njima pokoj vječni, a nama dovoljno razboritosti da se okrenemo prema budućnosti i da se ovo više nikada ne ponovi - poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Minutom šutanja za sve žrtve ratova u Hrvatskoj i BiH, počela je sjednica Sabora. Ipak, nisu svi poslanici bili u sali.

- Ne možemo pristati na to da se tako odaje pijetet osobi koja ima pravosnažnu presudu za ratne zločine - rekao je poslanik opozicione stranke Glas Goran Beus Richembergh. 

Zbog ovakvog stava, Richembergh je dobio prijetnje smrću.

Ipak, za razliku od Sabora, u vrhu hrvatske države nema dilema o karakteru presude - nepravedna je i neprihvatljiva. U argumentovanju, prstom se pokazuje ka Srbiji.

- Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i tzv. JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga. Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije te oslobodila velike dijelove BiH. Spriječila je ponavljanje srebreničkog genocida u Bihaću i to na poziv Alije Izetbegovića - izjavila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Srbije odgovara da je zadovoljan što je Srbija pokazala da je sposobna da stvari gleda na drugačiji način - da ne bježi od prošlosti i teških tema, ali da akcenat stavi na budućnost.

- Što se tiče uloge Srbije i patološke opsesije koja postoji u dijelu hrvatske javnosti Republikom Srbijom i srpskim narodom, to je opet pitanje za njih. Ja sam zadovoljan što mi umijemo da gledamo u svoje dvorište. Stvarno je dosta bilo. Svakog bogovetnog dana ništa drugo ne slušam, samo slušam nešto protiv Srbije i protiv Srba. Dosta sa tim. Stanite, zaustavite se malo. Pogledajte se u ogledalo, pa tek onda nam solite pamet i držite pridike - poručio je Aleksandar Vučić.  

I analitičari u Beogradu kažu da im nije jasna reakcija Hrvatske, s obzirom na to da Srbija nema nikakve veze sa događima o kojima je Hag jučer donio presudu.

- Ja imam utisak da mi stalno pokušavamo da proizvedemo u svim državama u regionu, kada je u pitanju Haški tribunal, da proizvedemo neprijatelje kojih treba da se plašimo i koji nisu eto dovoljno krivi, a mi ispadamo krivi i to je tako po meni jedna bezrazložna reakcija - ocijenjuje Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava.   

Analitičari u Zagrebu, međutim, ocjenjuju da su poruke protiv Haga i burne reakcije hrvatskih zvaničnika upućene domaćoj javnosti.

- Politika se vodi tako da se zadovoljavaju moji birači i to je zapravo ja mislim bio nastup svih koji su bili u državnom vrhu da zapravo pošalju poruku onih od kojih očekuju podršku na izborima, bez obzira koliko to dijeli nas od susjeda, od ljudi sa kojima živimo, od drugih - smatra historičar Tvrtko Jakovina.   

Presudom Prliću i ostalima, Hag je završio svoj rad, ali sudeći po reakcijama na nju, nije stavio tačku na priču o zločinima na prostorima bivše SFRJ.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.