REGION

Nakon više od 10 godina na vlasti: Gruevski daje ostavku

Avaz.ba

1.12.2017

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski izjavio je da će podnijeti ostavku organima stranke, nakon završetka analize loših rezultata te opozicione partije na makedonskim lokalnim izborima.

- Nezavisno od toga kakav bude ishod analize, čak i ako je takav da je moja krivica mala ili ako se utvrdi da nemam objektivnu krivicu za poraz, ja ću podnijeti ostavku pred organima partije - rekao je Gruevski.

Stranka Nikole Gruevskog VMRO DPMNE koja je bila više od deset godina na vlasti, pretrpjela je na lokalnim izborima u oktobru ubjedljiv poraz od konkurentskog Socijaldemoratskog saveza Makedonije (SDSM) premijera Zorana Zaeva.

Gruevski je podsjetio da je uveče 15. oktobra, nakon završetka prvog kruga lokalnih izbora, "jasno rekao da predsjednik partije nosi najveću odgovornost" i da je kasnije u jednom televizijskom intervju pojasnio da "uvijek u jednom timu koji se takmiči, bilo politički, bilo sportski, u biznisu ili slično, najveću odgovornost po definiciji nosi prvi čovjek".

  Dodao da je da će partija, saglasno Statutu, organizirati vanredni kongres, na kojem će, osim izvještaja za analizu izbora, biti izabran i predsjednik VMRO DPMNE. 

Grupa članova VMRO DPMNE, koji sebe naziva Inicijativa za reformu, već mjesecima poziva na unutrašnju demokratizaciju u partiji i traži ostavku Gruevskog, a posljednjih dana na protestima zbog privođenja poslanika njegove partije, Gruevski je uspio da okupi samo stotinak pristalica.

Protiv Gruevskog i njegovih bliskih saradnika vodi se više istraga i sudskih procesa zbog sumnje da su dok su bili na vlasti od 2006. do polovine ove godine, namiještali izbore i krali novac iz državnog budžeta.

Gruevski je na čelu VMRO DPMNE 2002. godine zamijenio osnivača i prvog predsjednika stranke Ljupča Georgijevskog koji se povukao nakon perioda unutarpartijskh previranja koji su uslijedili poslije neuspjeha stranke na parlamentarnim izborima. Bio je premijer Makedonije od avgusta 2006. do početka 2016. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.