REGION

Cerar: Želimo dijalog sa Hrvatskom, ali Zagreb nije kooperativan

Avaz.ba

5.12.2017

Slovenački premijer Miro Cerar ponovio je da granično pitanje opterećuje odnose između Slovenije i Hrvatske.

"Želio bih da se to završi pozitivnim rezultatom i provođenjem arbitražne presude i trudim se da do toga dođe, ali hrvatska strana za sada još nije kooperativna", rekao je Miro Cerar novinarima, prenosi Hina.

Komentarišući odnose s Hrvatskom i započeti dijalog s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, Cerar je rekao da granično pitanje opterećuje odnose između dvije države. 

Očekuje, kako je rekao, da će se dijalogom doći do pozitivnog rešenja, ali je i naglasio da će Slovenija insistirati na implementaciji presude arbitara. Očekuje i pomoć Evropske komisije. 

Kako su prenijeli slovenački mediji, Cerar je negirao neke navode iz hrvatske štampe prema kojima je naklonjen kompromisnom rješenju u vezi sa arbitražnom presudom, po kojoj bi se ono što su donijeli arbitri prije pet mjeseci "ugradilo" u budući bilateralni sporazum Slovenije i Hrvatske.

Slovenački premijer je naglasio da nikakvo dogovaranje s Hrvatskom ne smije izazvati veći otklon od već donijetog arbitražnog rješenja. 

"Riječ je samo o tome da se na terenu bilateralno dogovore pojedinosti u okvirima tolerancije, što je dopušteno i arbitražnom odlukom. Sve drugo bilo bi protivpravno i u suprotnosti s interesima Slovenije, a takav ću stav zastupati i ubuduće", naveo je Cerar.

Prije Cerara i njegova je kancelarija negirala da se razgovara o bilateralnom sporazumu kojim bi se, uz neke dogovorene izmjene arbitražne presude, sadržajno većinom realizovala arbitražna presuda. 

Kabinet slovenačkog premijera reagovao je na članak u vezi s arbitražom koji je ranije objavio Večernji list, navodeći kako bi Ceraru odgovaralo da riješi kompromisom granično pitanje s Hrvatskom kako ta tema ne bi pratila političku kampanju pred parlamentarne izbore koji će se održati polovinom iduće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.