REGION

Edi Rama govorio na forumu u Briselu: Ako nas EU neće, Rusija i Kina imaju svašta za ponuditi

Rama: Što prije početi pregovore o članstvu u EU šest država zapadnog Balkana

S. N.

6.12.2017

Evropska unija sa svim državama zapadnog Balkana treba što prije otvoriti pregovore o članstvu – zatražio je u Briselu premijer Albanije Edi Rama.  

U okviru konferencije koju je organizirala nevladina organizacija „Friends of Europe“, Rama je istakao da je „Balkan danas u boljoj situaciji nego 90-ih godina“, ali da je napredak krhak i da ga mogu rastočiti utjecaji Rusije, pa i Kine, ali i radikalni islamisti.


Prokletstvo

- Ovo kao da je neko prokletstvo. EU je bila 90-ih u najboljoj situaciji. A mi smo zaratili. Mi smo danas u situaciji koja davno nije bila tako dobra. A EU ima neke svoje probleme – izjavio je Rama.  

Ocijenio je da se region konačno počeo okretati pomirenju, saradnji, da prihvata principe EU. Naruku mu ide i to da u narednih tri godine na čelu Unije dolaze države koje su izuzetno zainteresirane za rješavanje problema na Balkanu – Bugarska, Austrija, Rumunija, Hrvatska i Njemačka.

- Imamo priliku koja se ne bi smjela propustiti – naglasio je. No, odmah je dodao i da bi neuspjeh mogao izazvati haos.

Rama je upozorio i na neke „alternative EU na Balkanu.

- Imaju Rusija i Kina svašta za ponuditi. Rusija, naprimjer, može vam dati energiju (struju, plin, naftu...) do kraja života. A vi se samo trebate odreći vladavine prava. Nije to baš nezanimljivo – rekao je on, izazvavši smijeh u sali gdje je govorio.

Kada je Kina u pitanju, naveo je da ta država „ima luksuz da može planirati aktivnosti u narednih stotinu godina“.

- Znači, imaju i oni ponuda. A tu je i radikalni islam. Naš je region multinacionalni i multivjerski. Ako nam EU ne poleti ususret, vjerujte mi, mnogi „multi“ problemi mogu se ponovo aktivirati. A onda bi „brak“ s nama kasnije bio neuporedivo skuplji – naglasio je.

Realna očekivanja

Rama je bio jasan u stavu da Balkan nema nerealna očekivanja i da se proces pristupanja neće desiti preko noći.

- Mi, dakle, govorimo o pregovorima o članstvu. Šta je loše u tome? Nemojte mi, molim vas, pričati priču, ono: „ma hoćemo mi vas, samo nećemo da pregovaramo s vama“. Većina država regiona je postala umorna. Oni vide da nema napretka u približavanju EU. S druge strane, EU je sve donedavno kritiziralo spor napredak političkih i ekonomskih reformi i isticala potrebu saradnje među nama kako bismo prevladali naslijeđe prošlosti – rekao je Rama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.