REGION

Kolumnista švedskog lista napao Hrvatsku: Odaju počast ratnom zločincu, to je sramotno!

Piše: Avaz.ba

7.12.2017

Švedski list "Aftonbladet" objavio  je tekst svog kolumniste Pitera Kadamara (Peter Kadhammar), koji je u svojoj kolumni pisao o haškoj presudi hrvatskoj šestorki te reakcijama iz Hrvatske na presudu i na samoubistvo Slobodana Praljka.

Teatralni čin

- General Slobodan Praljak popio je otrov nakon izricanja presude u Haškom tribunalu. To je bilo teatralno. Mogao bih napisati da je bilo veliko ili grandiozno, ali to bi značilo da njegovom činu odajem priznanje, a to ne želim - piše Kadamar u svom tekstu.

Autor priznaje da je Praljak svojim činom pokazao hrabrost, no tvrdi i da je javno samoubistvo logični nastavak gorkog nihilizma, samopouzdanja i destrukcije koji su karakterizirali rat u Bosni i Hercegovini.

- Praljak je bio Hrvat. Mogao je biti i bilo ko od svojih neprijatelja po svojim djelima i mentalitetu - piše u kolumni švedskog lista.

Tribunal je u presudi naveo da su Praljak i ostali bili krivi za brojne zločine: raseljavanje civila, zatvaranje civila u logore pod groznim uvjetima, ubistva i uništavanje imovine, iskorištavanje zatvorenika za rad i kao žive štitove, etničko čišćenje muslimana.

Praljak je proglašen krivim za kršenje zakona ratovanja i zločina protiv čovječnosti.

- On je bio odgovoran za uništenje svjetski poznatog kamenog mosta u Mostaru - piše autor i dodaje da je Praljku određena zatvorska kazna od 20 godina, no, umjesto toga, on je odabrao smrt.


- I tu je priča o ratnom zločincu mogla završiti, no nakon njegove smrti, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prekinula je svoju posjetu Islandu i hitno se vratila kući. Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je saučešće porodici ubice. Ljudi su Praljkov portret stavljali na zidove, okupljali se na trgovima i palili svijeće. U Saboru je održana minuta šutnje, a dva zastupnika koji su smatrali neprimjerenim odavati počast ratnom zločincu, primili su prijetnje smrću - opisuje švedski kolumnist i dodaje da se takvo nešto ne bi smjelo događati u zemlji koja je članica EU.

Kult mrtvog zločinca

- To se događa usred naše civilizirane demokratske zajednice. To je sramotno. Kult mrtvog ratnog zločinca potvrđuje zastrašujući nedostatak demokratskih instinkata. Kaže se da je zemlja poput Hrvatske primljena u EU. No, ne radi se samo o Hrvatskoj. Poljski režim pljuje demokratijama u lice. Njemački režim je ruglo. Rumunija i Bugarska su poznate po korupciji i izvozu prosjaka. Te su zemlje veoma različite, ali zajednička im je jedna stvar: vole naš novac - napisao je kolumnista švedskog lista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.