REGION

Mrtvog dedu pozvali da vakciniše mrtvog unuka, roditelji u šoku

Avaz.ba

14.12.2017

Naš Stefan preminuo je kada je imao 16 mjeseci nakon teške bolesti. Svi smo to veoma teško podnijeli, pogotovo sestra i zet. Ovaj poziv ih je survao u tu mračnu fazu života”, priča za “Alo!” I. N., tetka preminulog dječaka.

Supružnici iz Beograda prije dva dana bili su u šoku kada su u poštanskom sandučetu pronašli poziv da svog sina, koji je preminuo 2013. godine, dovedu u dom zdravlja da primi MMR vakcinu - protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeole! 

Tu je bila i prijetnja da će njegovi majka i otac u suprotnom snositi zakonske posljedice. Oni još ne mogu da se oporave od šoka koji su doživjeli čitajući poziv, a tetka pokojnog dječaka I. N. kaže da je cijela porodica bila veoma uznemirena nepromišljenim potezom nadležnih.

- Sestra me je zvala u suzama i pokušala da objasni da je stigao poziv da vodi dijete na vakcinu. U prvi mah nisam mogla da je razumijem jer znam da je moja sestričina sve vakcine uredno primila. Tek kada je izgovorila ime svog pokojnog sina, mog sestrića, počela sam da sklapam kockice – priča kroz suze naša sagovornica, pokazujući poziv.

Ona kaže da je tragedija zadesila njenu porodicu prije četiri godine i da se još nisu oporavili od tog nenadoknadivog gubitka. 

- Naš Stefan preminuo je kada je imao 16 mjeseci nakon teške bolesti. Svi smo to veoma teško podnijeli, pogotovo sestra i zet. Bog im je nakon ove tragedije podario djevojčicu, koja ih je malo trgla i dala smisao njihovom životu. Ovaj poziv ih je survao u tu mračnu fazu života - navodi I.N.

Ministarstvo zdravlja: Nije trebalo da se desi! 

U Ministartvu zdravlja ostali su u čudu kada su čuli o čemu se radi i sa žaljenjem konstatovali da to nije trebalo da se desi.

- U toku je velika kampanja pozivanja roditelja da se nevakcinisana djeca dovedu na vakcinaciju. Imamo epidemiju malih boginja u zemlji. Naravno da je trebalo da se provjere matične knjige i ažuriraju podaci - naveli su nadležni. 

Prema njenim riječima, da stvar bude gora, poziv na vakcinaciju, umjesto na zeta, adresiran je na njenog pokojnog oca!

- Zet i otac imaju isto ime, pa su vjerovatno pošiljaoci permutovali sestrino djevojačko i udato prezime, iako je Stefan nosio zetovo prezime. Ko zna kakva je zbrka nastala u sistemu. Zvali smo Dom zdravlja. Medicinska sestra bila je u šoku kada sam joj objasnila zbog čega zovemo. Žena se naveliko izvinjavala, nije mogla da vjeruje da je došlo do takvog propusta. Ipak, šteta ja već učinjena i biće potrebno vrijeme da moji sestra i zet pređu preko ovog i vrate se u normalu - priča ona. 

Kako I. N. opisuje, porodica sad, na svu muku, mora i da piše dopis i ponovo dostavlja umrlicu jer ne žele da sutra dobiju i poziv za sud jer dijete nije vakcinisano.

- Čim se malo smirim moraću da napišem dopis i ponovo priložim smrtovnicu. To smo uradili nakon što je dijete preminulo, ali očigledno nije bilo dovoljno, čim se ovakve stvari događaju. Ne želim da sutra na sudu sestra i zet objašnjavaju zašto njihov anđeo „nije došao da primi vakcinu“ – ogorčena je sagovornica koja dodaje da će najverovatnije krivično goniti sve nadležne za bol koji su pretrpjeli zbog tog poziva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.