Mesić: Milošević je želio 63 posto teritorije BiH, Tuđman je bio oduševljen prijedlogom o podjeli

Avaz.ba
24.12.2017 10:30

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić odgovorio je na kritike kako je svojim svjedočenjem na Haškom sudu teretio hrvatski državni vrh za umiješanost u rat u BiH. 

U intervjuu za Jutarnji list poručio je kako je riječ o konstrukcijama.

"Govorio sam ono što je zabilježeno na više mjesta u svim mojim svjedočenjima pred Haškim sudom. Zašto me ne pitaju o svjedočenju u slučaju Slobodana Miloševića i Slavka Dokmanovića? Zašto one koji me napadaju to ne interesira? U Beogradu sam 1990. razgovarao s Borislavom Jovićem koji je u isto vrijeme kad i ja bio član Predsjedništva SFRJ. Rekao sam mu da bi bilo dobro da zaustavimo “balvan revoluciju”, da sjednemo za stol, da pitanja koja moramo razriješiti razriješimo bez oružja jer rješavanje problema balvanima, Srbe u Hrvatskoj vodi u samoubistvo. Pitao sam ga trebaju li Srbiji Srbi u Hrvatskoj. Odgovorio je - ne. Pitao sam ga treba li Srbiji hrvatski teritorij. Odgovorio je - ne treba. A, što vama treba, pitao sam. Odgovorio je - nama treba 63 posto Bosne i Hercegovine. To je, rekao mi je, bilo srpsko, jest srpsko i srpsko mora ostati. Rekao sam - ako je to tako, idemo onda ti, ja, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sjesti za stol pa da vidimo o kojim problemima se u Hrvatskoj radi, pa da se oni pokušaju riješiti kroz institucije u Hrvatskoj, bez balvan-revolucije i oružja. Zvao je Miloševića i on se složio. Odmah sam sjeo na avion i odletio u Zagreb jer nisam htio o tome s Tuđmanom razgovarati telefonom. Prenio sam prijedlog Tuđmanu i on se složio. Međutim, to je Tuđmanu bio signal da bi bilo dobro da on sjedne s Miloševićem i on je zaista za januar 1991. dogovorio njihov susret u Karađorđevu", kazao je Mesić. 

Potvrdio je kako je već u januaru 1991. nakon prvog susreta Tuđman - Milošević znao da njih dvojica dogovaraju podjelu BiH.  

"To je bio prijedlog Slobodana Miloševića. On nam nije rekao da je to prihvatio već da je to prijedlog Slobodana Miloševića, ali bilo je očito da je s tim prijedlogom bio oduševljen. Na drugi sastanak s Miloševićem, Tuđman je otišao u jedno drugo lovište, Tikveš, ali mene više nije zvao na sastanak na kojem je referirao o njemu, tako da ne znam što je na kraju dogovoreno. U svakom slučaju, prijedlogom Slobodana Miloševića na prvom sastanku o podjeli Bosne bio je oduševljen", poručio je Mesić, prenosi Dnevnik.hr.

O "dilanju" transkriptima 

Osvrnuo se i na optužbe kako je "dilao" Tuđmanove transkripte.

"Novinari su pitali bi li mogli vidjeti gdje su prepisi Tuđmanovih razgovora pohranjene, jer znate, ako neko stvara arhivu transkripata svojih razgovora za historiju, ljude zanima koliko toga ima. To je bila cijela jedna prostorija puna transkripata. Ja to nisam ni vidio i rekao sam im da možemo pitati službenika zaduženoga za arhivu da im to pokaže. I taj službenik im je otvorio vrata sobe s transkriptima i oni su s ulaza snimili tu sobu s dosjeima. Nema tu nikakve enigme, ali zato uvijek postoje podmetanja. Ja nikad u toj prostoriji nisam bio", kaže Mesić.
NA VRH