REGION

Bramerc: Srbima je najviše suđeno jer su najviše i ratovali

Bramerc: Utvrđivanje odgovornosti preduvjet za pomirenje

Avaz.ba

27.12.2017

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da ne misli da Haški tribunal direktno vodi ka pomirenju naroda u bivšoj SFRJ, ali da je utvrđivanje odgovornosti preduvjet za pomirenje.

Bramerc je u intervjuu "Večernjim novostima" povodom zatvaranja suda rekao da presude imaju onakav učinak kakav političke vođe i mediji odluče da im daju, navodeći da su rukovodioci odgovorni za posljedice ako odluče da prodube podjele i pojačaju napetosti.

Komentarišući dužinu kazni na koji su osuđeni Srbi, glavni tužitelj Haškog tribunala je naveo da su se Srbi borili i u Hrvatskoj, i u Bosni i Hercegovini, i na Kosovu, i da su srpske vođe počinile "stravično etničko čišćenje na svim tim mjestima".

- Ako se prihvati ova činjenica, onda nimalo ne iznenađuje da su većina onih koje je Tribunal osudio Srbi. Ako se ta činjenica ne prihvati, što je izgleda slučaj među srpskim zvaničnicima i u javnosti, onda se stvarno radi o odbijanju da se prihvati istina - rekao je Bramerc.

Bramerc je rekao da Tužilaštvo nije zadovoljno ishodom nekih predmeta, među kojima su oslobadjajuća presuda hrvatskom generalu Anti Gotovini, slučaju "Haradinaj", ali i predmet "Perišić".

- Nismo zadovoljni zato što smo predočili najbolje dokaze koji su bili na raspolaganju, ali sudije se nisu složile s nama. Međutim, takođe je važno da se kaže da smo u tim predmetima dokazali da se zločini jesu dogodili - naveo je on.

Po njegovim riječima, Tribunal je procesuirao pojedince za zločine nad Srbima, ali ima još predmeta koji su u toku pred nacionalnim sudovima, naročito u BiH za zločine počinjene u Posavini i Konjicu.

- Nama u Tužilaštvu i našim kolegama koji rade na nacionalnom nivou je jako stalo do pravde za srpske žrtve, kao što nam je stalo do pravde za sve žrtve. Ali, često izgleda da političari samo žele da iskoriste žrtve u političke svrhe, iako neki tvrde da su stotine hiljada Srba bili žrtve ratnih zločina tokom sukoba, ni Tužilaštvo, ni bilo koji drugi međunarodni sud nikada nisu dobili dokaze s tim u vezi - rekao je Bramerc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.