REGION

Ambasadorica Srbije Mira Nikolić odbila primiti protestnu notu Hrvatske

Avaz.ba

28.12.2017

Ambasadorica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić je u Ministarstvu vanjskih  poslova te države odbila primiti protestnu notu.

Ona je sagovornicima prenijela da je, na osnovu svih provjera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svjedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv nedavnog sukoba u Sonti nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikaciju kada su u njemu učestvovale osobe koja su iste nacionalne pripadnosti, navela je ona.  

Ambasadorica Srbije je upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji.

Imajući navedeno u vidu, Mira Nikolić je odbila da primi protestnu notu MIP-a Republike Hrvatske, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije sa žaljenjem konstatira da je i ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrijebljen od Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji.

Ovakvi stavovi Republike Hrvatske ne doprinose izgradnji povjerenja i stabilnosti, za šta se obje zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos, navodi Ministarstvo.

"Nadamo se da će se Republika Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmjeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusjedskih odnosa, što je interesu ne samo naše dve države već i cijelog regiona", zaključuje Ministarstvo u saopćenju.

U nedelju 24. decembra nešto iza ponoći, poslije verbalnog konflikta došlo je do tuče u Sonti, u kojoj je učestvovalo više osoba. Pripadnici MUP-a u Somboru identifikovali su trojicu mladića koji su izazavali tuču.

Policijska uprava Sombor saopćila je potom da incident nije bio nacionalno motiviran, a da su izazivači tuče uhapšeni.

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je, međutim, napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti i najavio protestnu notu Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.