REGION

Vruće je u Piranskom zaljevu: Policija naredila hrvatskim ribarima da napuste slovensko more

slovenskavojska.si

Avaz.ba

29.12.2017

Slovenija će od subote početi primijenjivati odluku Arbitražnog suda, koji je utvrdio njene granice s Hrvatskom. 

Provođenje će početi tamo gdje je najlakše - na moru. 

Hrvatska ne priznaje odluku Arbitražnog suda smatrajući da je ona kompromitirana utjecajem Slovenije na sudije zbog čega se i bila povukla iz arbitražnog postupka. 

No, hrvatske argumente sud nije prihvatio i zamijenio je sudije te nastavio s procesom i na kraju donio odluku kojom je Slovenija uglavnom izgubila na kopnu, ali je dobila ono što je zaista željela - prolaz do međunarodnih voda.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) diplomatskom je notom pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostranog provođenja mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice, saopćeno je iz MVEP-a, prenosi Index.hr. 

Policija je hrvatskim ribarima jučer poručila da se ponašaju normalno u svojim aktivnostima, ali da ipak ne idu sve do sredine Savudrijske vale, kako ne bi izazvali incidente. 

Kako je jučer javila N1 Televizija, već u četvrtak se dogodio manji incident. Naime, prema riječima ribara, hrvatski patrolni brod morao je stati između hrvatske ribarice i broda slovenske policije, koji joj se približio. Nakon toga svi su se brodovi povukli.

Rekao je i da najmanje dva policijska broda prate hrvatske ribare jutros, a da ih inače ima od jednog do četiri.

"Mi, ribari ovog kraja, priželjkujemo da ostane sve mirno, da ne bude nikakvih represivnih aktivnosti, da ne dođe do eskalacije odnosa između Hrvatske i Slovenije. Znamo da je to jedan politički projekat od strane Slovenije na štetu Hrvatske", rekao je ribar za N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.