REGION

Kasparov odigrao simultanku, s druge strane table bio i Ćiro Blažević

Avaz.ba

29.12.2017

Šahovski velemajstor Gari Kasparov otvorio je u Hotelu Westin u Zegrebu 7. po redu tradicionalnu božićnu šahovsku simultanku u kojoj odmjerava svoje šahovsko umijeće istovremeno sa 20 takmičara.

Prvih 20 učesnika bili su osobe iz javnog i političkog života, ali i djeca.

Tradicionalnu božićnu simultanku Garija Kasparova s osobama iz javnog i političkog života organizuje Fond Garry Kasparov Adriatik i Šahovski klub "e4".

Simultanka se igra u svrhu promocije šahovske igre i projekta "Šah uz školu" koji ima podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Uprkos ranijoj najavi, na simultanku nije stigao premijer Andrej Plenković, ali su učestvovala poznata imena kao što je Miroslav Ćiro Blažević, ministar Tomislav Ćorić, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, Predrag Fred Matić, Vladimir Šeks, predsjednici slovenskog i albanskog šahovskog saveza Tomaš Subotič i Eduard Shalsi...

Kasparov, jedno od najvećih šahovskih imena u historiji ove igre, 2014. godine dobio je hrvatsko državljanstvo. Kasparov je za dobitnik priznanja Počasni građanin Kantona Sarajevo za 2015. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.