Božinović u Stejt departmentu: Hrvatska ključna za sigurnost jugoistočne Evrope

Fena
18.01.2018 08:50

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel (Wess Mitchell), na sastanku s hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem istakao je da je Hrvatska ključna za sigurnost jugoistočne Evrope i "primjer dobre vladavine i uspješnog pristupanja euroatlanskim integracijama".

 - U tom smislu joj pripada i važna uloga za dovršetak euroatlanske integracije ostalih zemalja jugoistočne Europe. Prioritet naše administracije je imati snažne strateške odnose s Republikom Hrvatskom - kazao je Mičel na sastanku u američkom Stejt departmentu, kojeg je Božinović posjetio kao prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova u vrijeme nove američke administracije.

- Ovo je bila dobra prilika da se potvrde dobri saveznički odnose SAD i Hrvatske. Mičel je poznavalac prilika u Evropi i Hrvatska i Amerika na sve izazove s kojima je suočena Evropa i naš dio svijeta dijele jednak pristup - izjavio je Božinović nakon sastanka, prenose agencije.

Na sastanku s Mičelom razgovaralo se o strateškom partnerstvu Hrvatske i SAD kada je riječ o bilateralnim odnosima i zajedničkoj ulozi u jugoistočnoj Europi. Poseban naglasak stavljen je na nastavak saradnje oko izgradnje LNG terminala na Krku koji je važan i za energetsku sigurnost i diversifikciju, a koji SAD promatraju i kao strateški projekt.

Ministar je izvijestio o donošenju posebnog zakona kojim bi se ubrzala operacionalizacija tog projekta, a pomoćnik Mičel je potvrdio da je to jedan od strateških projekata i za vladu predsjednika Trampa (Trump) te da uživa punu podršku SAD.

Mičela je posebno zanimalo hrvatsko stajalište o dinamici odnosa sa Slovenijom u svjetlu odluke Arbitražnog suda. Božinović ga je detaljno izvijestio o genezi graničnog pitanja te iznio poznato hrvatsko stajalište, posebno istaknuvši kako nije moguća provedba odluke Arbitražnog suda koju Slovenija pokušava jednostrano primijeniti te da se Hrvatska zalaže za bilateralno rješavanje ovog pitanja slijedom. Na tom tragu je, dodao je Božinović, Hrvatska slovenskoj strani izložila konkretan prijedlog u vidu Protokola kojim se predlažu konkretni koraci i potvrđuje konstruktivan pristup Hrvatske u rješavanju ovog pitanja.

Mičel je prenio očekivanja da dvije saveznice u EU i NATO-u ovo pitanje riješe na konstruktivan način, ali i izrazio spremnost da se, ukoliko to obje strane ocjene uputnim, SAD eventualno uključi u postizanje dogovora. Najavio je posjetu regiji u proljeće ove godine.

Nakon posjete Stejt departmentu Božinović se u Senatu sastao sa senatorom Ronom Džonsonom (Johnson), kojega je izvijestio o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj i jugoistočnoj Evropi.

- Ono što nam je zajednički cilj je da države našeg susjedstva postanu članice NATO-a i EU i Hrvatska tu kao država koja je i model da je sve te ciljeve moguće postići uz ozbiljan trud i ozbiljnu opredijeljenost prema euroatlanskim aspiracijama može sa svoje strane dati puni doprinos - kazao je Božinović nakon sastanka hrvatskim novinarima.

NA VRH