REGION

Koha: Haradinaj traži razloge da ubijedi Skupštinu da glasa za razgraničenje sa Crnom Gorom

( Agencije)

Avaz.ba

19.1.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj traži jake razloge kako bi od poslanika Skupštine Kosova zatražio da podrže ratifikaciju sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom i zarad postizanja tog cilja, Vlada Kosova tražila je pomoć zvanične Podgorice, piše današnja Koha.

- Nova situacija bi se stvorila u slučaju da premijeri Kosova i Crne Gore izađu sa zajedničkom deklaracijom u kojoj se obavezuju da će se sporazum o razgraničenju ponovo razmotriti ukoliko bude novih pravnih činjenica. Izgleda da i u Podgorici ima spremnosti da se pronađe takvo rješenje. Bilo je komunikacija na nivou ministara koji su razmotrili ovo pitanje i ima optimizma - kazao je izvor u Vladi Kosova.

Prema navodima tog izvora, ako se postigne saglasnost o tekstu deklaracije, ne vjeruje se da će biti problema.

U prošlom parlamentarnom periodu, dok je Haradinaj bio u opoziciji, on je vodio kampanju protiv sporazuma o razgraničanju, jer je smatrao da time Kosovo gubi 8.000 hektara teritorije.

Kratko vrijeme poslije izbora za premijera, Vlada je dostavila Skupštini Kosova Prijedlog zakona o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, iako je Haradinaj i dalje izjavljivao da sporazum treba srušiti.

Međutim, sada je,prema procjenama u Vladi, novi momenat i zakon bi trebao da bude stavljen na dnevni red kosovskog parlamenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.