REGION

Šta se do sada zna o ubistvu srbijanskog političara Olivera Ivanovića

Avaz.ba

20.1.2018

Prvi rezultati istrage ubistva Olivera Ivanovića (65), uključujući i snimke sigurnosnih kamera, detalje o zapaljenom automobilu i forenzičke dokaze, trebali bi biti objavljeni sutra.

Ono što je do sada poznato o atentatu na ovog srbijanskog političara uglavnom su informacije iz kosovskih institucija.

Ivanović je ubijen u utorak, 16. januara u 8.30 sati ispred svoje stranke - Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" u Kosovskoj Mitrovici.

Na njega su s leđa pucali nepoznati počinioci iz pištolja "Zastava M70A", odnosno "duga devetka", a potom su pobjegli u Opel Astri, koju su tri ulice dalje ostavili i zapalili.

Oliver je pogođen sa šest metaka u gornji dio grudnog koša i ljekari bolnice Kosovske Mitrovice borili su se 45 minuta da mu povrate srčane funkcije.

Četverosatna obdukcija, kojoj su prisustvovali predstavnici Euleksa i Instituta za sudsku medicinu iz Prištine, pokazala je da su hici povrijedili Oliverove vitalne organe - gornju aortu, šuplju venu i jetru, usljed čega je momentalno iskrvario.

Kosovska policija obavila je istragu i ponudila 10.000 eura za informacije o ubistvu, dok je Tužilaštvo Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i Bezbjednosno-informativnoj agenciji podnijelo zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja u pravcu krivičnog djela terorizam.

Istovremeno, na Sjednici savjeta za nacionalnu bezbjednost dogovoreno je da se organima Euleksa i UNMIKA-a uputi pismo sa zahtjevom da državni organi Srbije učestvuju u provođenju istrage na teritoriji Kosova.

Policija Kosova uspjela je da otkrije posljednjeg vlasnika automobila iz kojeg je pucano na Ivanovića. Ovo vozilo je bilo u Srbiji od 2009. godine, a 2017. promijenilo je vlasnika koji je lociran u Srbiji.

Tijelo Ivanovića poslije obdukcije predato je porodici, da bi potom bilo izloženo u prostorijama stranke gdje je episkop raško-prizrenski vladika Teodosije održao opelo.

Kovčeg s tijelom je iz Kosovske Mitrovice prevezeno u Beograd, a u mučnoj tišini ispratili su ga brojni građani Kosovske Mitrovice.

Ivanović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u četvrtak, 18. januara, a na posljednjem ispraćaju oca četvero djece, pored porodice i rodbine, bilo je prisutno više hiljada građana, predstavnika Vlade i opozicije, sportista, glumaca itd., piše Telegraf.rs.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.