REGION

Zoran Zaev: Promijenit ćemo nazive autoputa i aerodroma

( Twitter)

Agencije

24.1.2018

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je večeras da će Makedonija promijeniti nazive aerodroma i autoputa koji nose ime Aleksandra Makedonskog, da bi pokazala da je u potpunosti posvećena rješavanju spora s Grčkom oko svog naziva.

- Autoput će se zvati ''Prijateljstvo''. Te naše aktivnosti pokazuju našu dobru volju. Ovo svjedoči da nemamo nikave teritorijalne aspiracije prema našem susjedu - rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare u Davosu s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom (Alexis Tsipras), poslije njihovog prvog sastanka do sada koji je trajao skoro tri sata. 

Grčka će, dodao je, pokazati dobru volju i dozvolit će Makedoniji da poveća saradnju sa Evropskom unijom i s drugim međunarodnim organizacijama.

Kako je Zaev istakao, Makedonija i Grčka će "podići nivo pregovaračkog procesa" za rješavanje spora oko naziva Makedonije i dalje ga neće voditi ambasadori kao godinama do sada, već će ga voditi ministri dvije susjedne zemlje, ali i dalje uz posredovanje UN, a pod pokroviteljstovm dvojice premijera.

Zaev je kazao da krajnje rješenje dvoipodecenijskog spora oko ustavnog naziva Makedonije mora biti prihvatljivo za obje strane.

- Moramo da vodimo brigu i o svojim interesima i o njihovim interesima. Rješenje mora da bude u pravcu zaštite nacionalnog identiteta i identiteta naših naroda - ističe Zaev.

Cipras je rekao da postoji volja za rješavanje spora i to na pragmatičan način i sa osjećajem odgovornosti. 

- Moramo da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za ''erga omnes'' (naziv za sve potrebe) i u tom okviru se slažem da se pregovarački proces približava kraju - rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.