REGION

Na ulicama Tirane 200.000 građana traže ostavke: Odlazite, nećemo mafijaše u vladi!

Piše: Avaz.ba

27.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Veći dio Tirane danas je bio blokiran pošto su opozicione demokrate najavile da će protest trajati oko četiri sata. Na kraju protest je trajao pet sati, a riječ je o protestu albanske opozicije s kojeg je lider Demokratske partije Albanije Ljuljzim Baša poručio premijeru Ediju Rami da treba da ode sa vlasti zajedno sa "nelegalnom vladom" koju vodi, a da na čelo zemlje treba da dođe "antimafijaška vlada". 

Kao što smo već pisali, miting je okončan mirno nakon govora opozicionih lidera. Opozicione stranke tvrde da je bilo između 200.000 i 300.000 demonstranata, a policije je odbila da iznese procjene. 

- U ime vas, u ime svih Albanaca i opozicije tražimo da Edi Rama i njegova nelegalna vlada odu - rekao je Baša.


Beša je tokom govora pozvao na uspostavljanje "antimafijaške vlade koja će se boriti protiv organiziranog kriminala, pokrenuti daljnje pravosudnu reformu u skladu s Ustavom i pripremi (zemlju) za održavanje slobodnih i pravednih izbora".

Baša je ranije saopćio da su nezadovoljstvo trenutnom situacijom u zemlji kao i povezanost države sa organiziranim kriminalom glavni razlog za mirne proteste. 

Ambasada SAD u Tirani izdala je saopćenje u kojem je preporučila da se izbjegava maršruta protesta, kao i zadržavanje na većini trgova u gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.