REGION

Incident u Rimu: Srbi optužili Hrvate za skandal na tribini o antisemitizmu

Avaz.ba

30.1.2018

Hrvatska delegacija napustila je dvoranu na konferenciji OSCE-a u Rimu o antisemitizmu tokom završnog govora predsjedajućeg Vijeća komemorativnog centra Yad Vashem rabina Meir Laua, pišu večeras beogradski mediji, dok hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova ističe kako se radi o nastavku zlonamjernih laži i manipulacija srbijanske strane.

Hrvati napustili salu

- Skandal na konferenciji OSCE-a u Rimu posvećenoj borbi protiv antisemitizma i sjećanju na holokaust: Hrvati napustili salu zbog govora rabina”, navodi internetski portal Večernjih novosti, list blizak srbijanskoj vladi i šefu diplomatije Ivici Dačiću, prenosi Net.

- Hrvatska delegacija izazvala je skandal na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u organizaciji OSCE-a u Rimu. Oni su napustili plenarnu dvoranu tokom završnog govora predsjedajućeg Vijeća Yad Vashema rabina Meir Laua - objavljeno je na portalu tog beogradskog lista.

Lau, za kojeg se navodi da je bio “glavni rabin Izraela i preživjeli iz nacističke fabrike smrti logora Buhenvald” pitao je: “gdje ste se nalazili kada su se činili zločini i gdje se nalazite kada se ponovo budi mržnja”, navode Večernje novosti, konstatirajući kako su te riječi očigledno zasmetale predstavnicima Hrvatske. 

- To je drugi slučaj u svega nekoliko dana da Hrvatska izbjegava suočavanje sa istinom o genocidu u Drugom svjetskom ratu, nakon što su se usprotivili srpskoj izložbi o zločinima NDH nad Srbima i Židovima, koja je organizirana u sjedištu UN-a u Njujorku - objavio je portal beogradskog lista.

S druge strane, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova ističe kako se radi o nastavku zlonamjernih laži.

- Nastavak je to zlonamjernih laži i manipulacija srbijanske strane. Pred kraj navedenog skupa hrvatska delegacija imala je dogovoren bilateralni sastanak na marginama kao što je to uobičajeno na takvim multilateralnim skupovima - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske. 

Srbija osuđuje rasizam

Večernje novosti, također u ponedjeljak, ističu i poruku ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića na konferenciji OESC-e u Rimu da Srbija snažno osuđuje sve oblike rasizma i ksenofobije, uključujući antisemitizam.

Dačić je, kako se navodi, istakao i značaj izložbe “Jasenovac – pravo na nezaborav”, koju je otvorio 25. januara u sjedištu UN-a u Njujorku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.