REGION

U Hrvatskoj saobraćajni kolaps zbog nevremena, bez lanaca se ne može voziti

Avaz.ba

3.2.2018

Snijeg i niske temperature u susjednoj Hrvatskoj otežali su odvijanje saobraćaja. Naime, zimski uvjeti su na većini cesta u Gotorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjevernozapadnoj Hrvatskoj te na širem riječkom području, uključujući autoceste A1 između Bosiljeva 2 i Maslenice, A6 Rijeka - Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, dionicu Trakošćan - Karlovac - Udbina - Knin državne ceste DC1, te staru cestu kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke, javalja jutros HAK (Hrvatski autoklub).

Zabranjen je saobraćaj za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije. U priobalju puše jaka bura, povremeno s olujnim udarima. U ostalom dijelu zemlje, zbog kiše, vozi se po mokrim i klizavim putevima. Mogući su odroni. 

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci ili Istri, te obrnuto, nije dozvoljen saobraćaj.

Zbog vjetra su samo za mala vozila otvoreni dijelovi autoceste A6 Rijeka-  Zagreb između Kikovice i Delnica te Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8); dionice autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika. Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je saobraćaja za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama, motore, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom, na Krčkom mostu zabrana je saobraćaja za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama i motocikle. 

Zbog saobraćajnih nesreća vozi se usporeno na autocestama A1 kod čvora Otočac u smjeru Splita; A3 Bregana - Lipovac na 288. km u smjeru Lipovca.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.