Butković: Gradnjom Pelješkog mosta prava BiH nisu ugrožena

Fena
05.02.2018 19:54

Ministar mora, prometa i infrastrukture RH, Oleg Butković kazao je u ponedjeljak da Hrvatska gradi Pelješki most na svom teritoriju, ta da gradnjom tog mosta nisu ugrožena prava BiH, čak naprotiv, kako je naglasio, "sigurnosno ćemo osloboditi Neum i spojiti svoj teritorij pa će od toga imati koristi obje zemlje".

Ministar Butković je na zamolbu novinara da komentira izjavu člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića o izgradnji Pelješkog mosta i osiguravanju otvorenog prolaza morem, ponovio da Hrvatska gradi most na svojem teritoriju i da nisu ugrožena prava BiH.

 Rekao je kako je gledao emisiju u kojoj je Izetbegović jučer gostovao (Nedjeljom u 2).

 "Hrvatska gradi most na svojem teritoriju, on je 500 metara udaljen od crte razgraničenja koja se primjenjuje iako nije ratificirana u Saboru. Pregovori su vođeni još 2006. oko tehničkih karakteristika, visine mosta i širine plovnog puta upravo stoga kako bi BiH imala pravo na neškodljiv prolaz, tako da nikakva prava BiH gradnjom Pelješkog mosta nisu ugrožena, čak naprotiv, sigurnosno ćemo osloboditi Neum i spojiti svoj teritorij pa će od toga imati koristi obje zemlje", rekao je ministar.

 Istaknuo je da će se pitanje granice rješavati u dobrosusjedskim i bilateralnim odnosima, kao i uvijek, te da dovoditi u pitanje gradnju Pelješkog mosta s primjenom sporazuma koji se primjenjuje nije korektno.

NA VRH