REGION

Haradinaj dobio vizu, ide na Molitveni doručak kod Trampa

( Arhiv)

Agencije

5.2.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj dobio je američku vizu i prisustvovat će u Vašingtonu Molitvenom doručku koji organizira američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

To je za prištinske medije potvrdila direktorica Kancelarije za odnose s javnošču u kabinetu kosovskog premijera Donjeta Gaši.

- Premijer će se sastati s kongresmenima i senatorima i da ti sastanci su potvrđeni - dodala je ona.

Nacionalni molitveni doručak koji se obično održava u četvrtak početkom februara u Vašingtonu, u zajedničkoj molitvi okuplja predsjednika SAD, članove Kongresa, američke političare, vojne lidere i goste iz stotinak zemlja.

Manifestacije povezane s Molitvenim doručkom traju nekoliko dana sa oko 3.500 gostiju i sastoje se iz niza sastanaka, ručkova i večera, ali je centralni događaj doručak u četvrtak na kojem govore predsjednik SAD i jedan gost čiji se identitet ne otkriva do posljednjeg časa.

Haradinaj je 11. januara trebao prisustvati skupu u organizaciji komandanta Nacionalne garde Ajove Timotija Ora, ali je ta posjeta otkazana jer mu nije izdata viza.

U Prištini se neizdavanje vize ocjenjivalo kao prvi znak mjera koje će SAD i druge zemlje ''velike petorke'' preduzeti protiv lidera Kosova koji podržavaju ukidanje Specijalnog suda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.