REGION

Fajon: Plenković u EP nije rekao ništa o poštivanju arbitražnog suda na granici sa Slovenijom

Avaz.ba

6.2.2018

U Strazburu je danas predstavljena Strategija za Zapadni Balkan u kojoj su definisani koraci za zemlje koje pretenduju za punopravno članstvo u Evropsku uniju.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je tokom obraćanja da je Evropska unija i dalje zajednica kojoj se i drugi žele pridružiti.

Kazao je i kako se pokazalo da puna provedba sistema provjera na granici između članica kada je samo jedna od njih u šengenskom prostoru, a to je primjer Hrvatske i Slovenije ili Hrvatske i Mađarske, može biti problem za slobodu kretanja unutar EU. Kao sljedeći veliki hrvatski evropski cilj Plenković je naveo ulazak u šengenski prostor. 

Slovenska zastupnica u evropskom Parlamentu Tanja Fajon rekla je da je Plenković govorio o dobrim odnosima sa Slovenijom, ali da ni u jednom trenutku nije spomenuo to što Hrvatska ne poštuje presudu arbitražnog suda u slučaju spora sa Slovenijom, koji je Slovencima dodijelio nesmetan prolaz do međunarodnih voda u Savurdijskoj vali.

- U govoru o budućnosti Evropske unije Andrej Plenković govori o sigurnim granicama, ambiciji Hrvatske nakon pridruživanja Šengenu, dobrim odnosima sa Slovenijom i Italijom, i ništa o poštovanju presude arbitražnog tribunala na granici sa Slovenijom - napisala je Fajon na svom zvaničnom Twitter nalogu.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.