Predsjednik Srbije

Vučić uoči posjete Zagrebu: Moratorij od šest mjeseci na teme iz prošlosti

Agencije
07.02.2018 07:40

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Hrvatska nemaju sukobe oko budućnosti, i predložio moratorij od šest mjeseci na rasprave o temama iz prošlosti.

U intervjuu za hrvatski "Globus", čiji su dijelovi objavljeni na internetskoj stranici tog lista, Vučić je kazao da će hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović tokom predstojeće posjete Zagrebu podnijeti konkretne prijedloge za poboljšanje srbijansko-hrvatskih odnosa.

Kada je riječ o traumatičnim temama iz Drugog svjetskog rata i rata 90-ih godina, koje izazivaju najviše napetosti u odnosima Srbije i Hrvatske, ocijenio je da bi najbolje bilo da se dvije strane suzdrže od rasprave o njima na neko vrijeme, navodi "Globus".

- Hajde da se dogovorimo da u narednih šest mjeseci - i da to kažemo - ne govorimo o tome, tome i tome, ili prije nego što izađemo s bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus, i jedni i drugi - dodao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje hoće li predsjednica Hrvatske prihvatiti njegov prijedlog, Vučić je kazao da je cilj bolje razumijevanje u budućnosti.

- Mislim da zaključak naših razgovora treba da bude - saglasni smo da se ni oko čega nismo saglasili kada je riječ o prošlosti, ali dajte da pokušamo bolje da razumijemo jedni druge u budućnosti - naveo je Vučić.

Kako je naglasio, budućnost Srba i Hrvata leži u jačanju saradnje i boljem međusobnom razumijevanju.

- Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Jedni i drugi moramo da razumijemo da ćemo opstati i preživjeti samo ako se ne budemo tukli... U budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što prije to počnemo, pokazat ćemo da smo malo pametniji - poručio je Vučić.

Oglasi

NA VRH