REGION

Han: Svi dijelovi zapadnog Balkana imaju evropsku perpsektivu

Agencije

7.2.2018

Evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) izjavio je danas da svi dijelovi zapadnog Balkana imaju perspektivu koja je izražena u strategiji Evropske komisije za zapadni Balkan, i koja treba da stvori pozitivan pritisak na sve političare u regionu kako bi radili na perspektivi u interesu svojih građana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Han je rekao da pozitivni rezultati dijaloga Beogarda i Prištine treba da budu u interesu i Kosova i Srbije, a to je evropska perspektiva.

On je dodao da je uvjeren u to ali da se ne bi trebalo obavezivati na precizne datume, jer je uvijek riječ o kvalitetu, a ne brzini i najvažnije je rješenje koje će donijeti mir i stabilnost.

Han je također izjavio da Srbija kao jedan od lidera u eurointegracijama Zapadnog Balkana može da pomogne u napretku cijelog regiona na putu ka Evropskoj uniji.

Han je rekao da je u interesu Srbije da sve zemlje regiona idu naprijed.

- Srbija je trenutno jedna od predvodnica koje mogu poslužiti kao primjer... Važno je da neko gura region unutar regiona - rekao je Han.

U jučer objavljenoj Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan navodi se da su Crna Gora i Srbije najdalje odmakle u eurointegracijama od zemalja regiona.

Han je rekao da su eurointegracije "regata a ne konvoj", što znači da će zemlje regiona ulaziti u EU prema zaslugama u sprovedenim reformama.

Evropski komesar je rekao da u regionu postoji mnogo neiskorištenog potencijala i da je potrebno povećati saradnju i ekonomsku razmjenu u regionu.

Han je poručio i da dugotrajna stabilnost zahtijeva pomirenje i dobrosusjedske odnose, i da Evropska unija ne može i neće da uvozi bilateralne sporove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.